Spomen-park s 840 ukopnih mjesta
0

Sarajevo: Otvorena Aleja veterana na groblju Vlakovo

FENA
Presijecanjem vrpce, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je na sarajevskom groblju "Vlakovo" zvanično otvorena Aleja veterana koja će biti počasno posljednje prebivalište preminulih pripadnika boračke populacije odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995. godina.

Aleja veterana nalazi se na pejzažnoj cjelini od oko 10.000 metara kvadratnih koja je uređena tako da izgleda kao spomen-park s 840 ukopnih mjesta, a na njoj su predviđena mjesta za ukop pripadnika boračke populacije svih religija i ateista.

Za realizaciju ovog projekta iz budžeta Kantona Sarajevo u 2010. i 2011. godini izdvojeno je 1.835.000 KM, a izgradnja Aleje je završena u oktobru 2011. i namijenjena je za ukop dobitnika najviših ratnih priznanja te organizatora i učesnika otpora.

Kako je danas kazao ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Nedžad Ajnadžić ovaj memorijal je morao postojati, jer su pripadnici Armije Republike BiH časno branili i odbranili državu BiH zbog čega su i zaslužili da časno žive, ali i budu dostojanstveno ukopani.

"Ova aleja će podsjećati, obavezivati i ukazivat na vrijednosti oslobodilačkog rata", dodao je Ajnadžić i najavio da će na ovom mjestu biti obilježavani značajni datumi iz odbrane Sarajeva i poslana poruka da mir nema alternativu.

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić naglasio je u današnjem govoru da je Aleja veterana posvećena svim dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja, organizatorima otpora, veteranima-prvoborcima i dobrovoljcima.

"Vlada KS-a nastavlja pokazivati spremnost da se sjeća svih onih koju su hrabro i odlučno stali u odbranu BiH, njenog integriteta i suvereniteta kao i u odbranu života svih njenih građana, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost", naglasio je Musić.

Djeca šehida i poginulih boraca uveličala su današnje otvaranje Aleje veterana, a u njihovo ime okupljenima se obratio Enes Agić, sin poginulog pripadnika policije dobitnika najvišeg ratnog priznanja "Zlatna policijska značka", i naglasio je da upravo heroji zaslužuju ovakvo mjesto.

"Nikada nećemo dozvoliti da ono što su naši očevi učinili za BiH padne u zaborav", kazao je Agić, izražavajući nadu da će i nekoliko ulica u Sarajevu uskoro nositi imena istinskih heroja branioca BiH.

Otvaranju Aleje veterana prisustvovali su i predstavnici boračkih udruženja KS-a te članovi Vlade KS-a i brojni građani.