{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena Aleja veterena na groblju Vlakovo

S
26.10.2011. u 16:05
0
0
Otvorena Aleja veterena na groblju Vlakovo
0
Otvorena Aleja veterena na groblju Vlakovo
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Nedžad Ajnadžić i predstavnici Koordinacionog odbora boračkih udruženja KS danas su prisustvovali otvaranju Aleje veterena na groblju Vlakovo.
Aleja veterana na Vlakovu je projektovana zbog potrebe ukopavanja preminulih veterana odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. - 1995. godine. Na ovoj lokaciji je predviđeno 840 mjesta na oko 10.000 metara kvadratnih za ukopavanje pripadnika svih religija, kao i ateista.

Riječ je o urbanističko-pejzažnoj cjelini koja u konačnici izgleda kao spomen-park. Saobraćajnica za potrebe dženaza, ispraćaja i sahrana, te pristupa grobnim mjestima unutar Aleje je u obliku ljiljana i nadovezuje se na transverzalu.

Ovakvim pristupom izgradnji Aleje sa potrebnom infrastrukturom i pratećim objektima osigurana je prihvatljivost i jednoobraznost svih grobnih mjesta.

Grobna mjesta će se moći koristiti nakon izrade pravilnika koji će biti donesen u narednom periodu, a kojim će se utvrditi kriteriji za ostvarivanje prava na ukopno mjesto veterana odbrambeno–oslobodilačkog rata.

U izradi pravilnika će, pored uposlenika Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo učestvovati i predstavnici Koordinacionog odbora boračkih udruženja. Nakon izrade ovog pravilnika, tačnije od 01.12.2011. godine, najavljen je početak ukopa veterana odbrabeno–oslobodilačkog rata '92.-'95. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: