BiH
0

Pripreme za izgradnju spomen-obilježja kod mosta Skenderija

FENA
U Općini Centar danas je održan sastanak Inicijativnog odbora za izgradnju spomen-obilježja na Skenderiji koje će biti podignuto u znak sjećanja na dešavanja 2. maja 1992. godine - sudbonosnog datuma u odbrani našeg grada i države BiH.

Spomen-obilježje će biti podignuto na lokalitetu parka kod mosta Skenderija gdje se nalazi bista Vladimira Perića Valtera, narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata - mjestu koje nosi simboliku antifašističkog otpora koji je Sarajevo pružilo 1941. i 1992. godine.

Članovi Odbora na čijem čelu je općinski načelnik Dževad Bećirević, predstavnici Općine Centar, Kantona Sarajevo, Gradske uprave te boračkih udruženja, razgovarali su o pripremi za objavljivanje javnog konkursa za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja spomenika.

Planirano je da nakon što Općinsko vijeće Centar razmotri i donese odluku o imenovanju stručnog žirija, javni poziv za izradu idejnog rješenja spomen-obilježja bude raspisan u januaru 2012. godine.

Procedura raspisivanja javnog poziva i odabira najboljeg idejnog rješenja povjerena je Asocijaciji arhitekata Sarajevo.

Ukupan budžet za izgradnju spomenika će iznositi više od 500.000 KM, uz učešće više nivoa vlasti, a izgradnja bi mogla uslijediti već u prvoj polovini naredne godine, saopćeno je iz Službe za informiranje Općine Centar Sarajevo.