BiH
0

Održan sastanak za izgradnju spomen-obilježja na Skenderiji

FENA
Inicijativni odbor za izgradnju spomen-obilježja na Skenderiji, koji čine predstavnici Općine Centar, Kantona Sarajevo, Gradske uprave te boračkih udruženja, održao je sastanak u ponedjeljak u prostorijama Općine Centar, saopćeno je iz ove općine.

Na sastanku je bilo riječi o narednim koracima k izgradnji spomen-obilježja na Skenderiji u znak sjećanja na dešavanja 2. maja 1992.godine.

Načelnik Općine Centar i predsjednik Inicijativnog odbora za izgradnju spomen-obilježja Dževad Bećirević podsjetio je da je u okviru rebalansa budžeta Općine Centar za 2011. godinu Općinsko vijeće izdvojilo je 30.000 KM za idejno rješenje spomen-obilježja na Skenderiji.

Do kraja ove godine će biti raspisan javni poziv, a moguća lokacija za izgradnju spomen-obilježja je park kod mosta Skenderija gdje se nalazi bista narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata Vladimira Perića Valtera.

Načelnik Bećirević naglasio je da ta lokacija nosi simboliku snažnog otpora koji je Sarajevo pružilo 1941. i 1992. godine u borbi protiv fašizma. Procjenuje se da je za izgradnju spomen-obilježja potrebno oko 500.000 KM, pa članovi Inicijativnog odbora smatraju da je neophodno učešće i drugih nivoa vlasti.

Procedura raspisivanja javnog poziva i odabira najboljeg idejnog rješenja bit će povjerena Asocijaciji arhitekata Sarajevo.