Deficitaran kadar
53

U Sarajevu nedostaje pedijatara, pitali smo JU Dom zdravlja u čemu je problem i kako ga riješiti

A. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo već mjesecima muku muči sa nedostatkom pedijatara što su primijetili i građani koji se često žale da u njihovom domu zdravlja nema niti jednog u smjeni.
Tim povodom kontaktirali smo predsjednika Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS Ademira Spahića koji nam je pojasnio u čemu je problem.

Kako kaže Spahić, JU Dom zdravlja trenutno raspolaže sa 27 pedijatara, od kojih 19 radi dok su ostali na bolovanju i koriste prava u skladu sa zakonom na godišnji odmor. Dodaje da je problem u tome što se godinama unazad specijalizacije pedijatara nisu na vrijeme planirale.

"Mi trenutno imamo 14 pedjatara koji su na specijalizaciji, a raspisali smo i konkurs za dodatnih deset. To je ono što smo mi kao menadžment mogli da uradimo", objasnio nam je Spahić.

Kako kaže, prema federalnom zakonu postoji vrijeme trajanja specijalizacije i tu se trenutno ne može uraditi ništa nego čekati.

"Trenutno, sa ovih 27 pedijatara, odnosno 19 koliko ih sada radi, nemoguće je da u svim domovima zdravlja u KS imamo pedjatra u svakoj smjeni", kazao je Spahić.

Objašnjava da su zbog funkcionalnosti često primorani da organizuju rad pedijatara u tri ili četiri doma zdravlja.

"Mi sad imamo povećanu potražnju za vakcinacijama. Moramo organizovati da imamo dovoljan broj pedijatara koji rade s bolesnom djecom i koji će vakcinisati zdravu djecu", kaže Spahić.

Dodaje da su pedijatri iscrljeni i da daju sve od sebe.

"Normalno je da je u vrijeme viroza i svega je pojačana potražnja za pedijatrima. Mi imamo troje specijalista školske medicine pa onda to kompeziramo s doktorima porodične medicine. Ovo su sve problemi s kojima se susrećemo, ali građanima se mora pružiti najadekvatnija zdravstvena zaštita i tu ne smije biti izgovora", zaključio je Spahić.