BiH
3

U Sarajevu konferencija o reformi Ustava FBiH, formulirana 181 preporuka

FENA
Konferencija o reformi Ustava Federacije BiH bit će održana 14. i 15. maja u Sarajevu, i kako je Agenciji Fena ranije potvrđeno iz izvora bliskih američkoj ambasadi u BiH, drugog dana skupa, 15. maja bit će prezentiran Nacrt preporuka koji su sačinili članovi Ekspertnog tima za promjenu Ustava Federacije BiH.

Dan ranije, 14. maja, preporuke će biti predstavljene predstavnicima institucija FBiH. Ekspertni tim je za oko četiri mjeseca intenzivnog rada osmislio 181 preporuku koje će, ukoliko budu primijenjene, osigurati funkcionalniji, racionalniji i demokratskiji ustroj FBiH.

Ekspertni tim je u procesu iznalaženja najboljih rješenja uzeo u obzir sve odranije poznate političke stavove te razgovarao s predstavnicima institucija FBiH, lokalnih i nižih nivoa vlasti. Agenciji Fena, iz izvora bliskih američkoj ambasadi, ranije je rečeno da su, prvi put u BiH, ovaj posao, potpuno neovisno i samostalno, uradili eksperti iz BiH.

"Uvjereni smo da će predložene preporuke, a ukoliko budu primijenjene, dovesti do brojnih poboljšanja te onemogućiti većinu blokada s kojima se u posljednje tri godine susreće FBiH, rečeno je Feni.

Nadalje, eksperti su tokom sastavljanja preporuka bili fokusirani na stvari koje se vrlo lako mogu riješiti, a koje bi pogodovale ustrojenijoj i organiziranijoj FBiH. Istaknuto je da se ovaj ekspertni tim nije bavio crtanjem bilo kakvih mapa te da preporuke ni u kojem slučaju nisu paket poput "Butmirskog ili Aprilskog".

"Preporuke su vrlo jasne, pisane su jednostavnim, a ne ustavnim jezikom jer je ekspertni tim od početka zagovarao ideju da su ustavne promjene stvar institucija FBiH. Zaista je urađen odličan posao i eksperti mogu biti ponosni na svoj rad", kazao je Fenin izvor.

Po prezentiranju preporuka, uslijedit će period tokom kojeg će svi nadležni za ovaj proces moći razmotriti predloženo, dati sugestije i eventualne dopune.

"Funkcionalnija FBiH bi svima trebala biti na vrhu liste prioriteta. Političari moraju shvatiti da ne mogu živjeti u 'balonu' u kojem je sve dobro, u kojem oni imaju i više nego dovoljno sredstava za život, dok se svi ostali muče i sastavljaju kraj s krajem", rečeno je Agenciji Fena.

Preporuka koja će, najvjerovatnije, dobiti najveću podršku javnosti jeste ona koja predviđa da ukoliko pet mjeseci od potvrde izbornih rezultata ne bude formirana vlada, federalni zastupnici ostaju bez plaća. Isto važi i za kantonalne zastupnike, ali je taj rok umanjen na četiri mjeseca. Također, ukoliko izabrani zastupnici ne dođu na konstituirajuću sjednicu neće dobiti mandat.

Također, Ekspertni tim je strogo vodio računa o ravnopravnosti te tako neće biti pozicije na koju neko od pripadnika ostalih, ili kako su naveli, građana koji se ne deklariraju kao konstitutivni narodi, ne može aplicirati.

Tu je i ukidanje pozicija predsjednika i dvaju potpredsjednika FBiH čije bi ovlasti preuzeli premijer, predsjednik Parlamenta FBiH te predsjedavajući oba doma Parlamenta. Najvažniju ulogu imao bi predsjednik Parlamenta FBiH kojeg bi birala i smjenjivala oba doma Parlamenta FBiH.

"Predloženo je i da oba doma PFBiH imaju manji broj članova, a Dom naroda bi razmatrao zakone i da li je bilo povrede vitalnog nacionalnog interesa. Također, jedna od preporuka jest i da se Dom naroda ne sastaje zbog dnevnih stvari već da naglasak bude na važnim pitanjima kao što su ustavne promjene ili budžet. Preporučuje se i da oba doma zasjedaju istovremeno kada je riječ o bitnim stvarima", rečeno je Feni.

U ustav bi, po preporukama, ušla i odredba koja se odnosi na visinu plaće, a koja za predsjednika Parlamenta FBiH i predsjednike oba doma ne bi prelazila iznos tri prosječne plaće u FBiH. Većina ostalih poslanika imala bi prosječnu plaću u FBiH. Isto bi važilo i za kantonalne zastupnike.

Preporuke predviđaju i davanje većih nadležnosti općinama, konkretno u oblasti obrazovanja i zdravstva. Isto tako, vrlo pažljivo je razrađen sistem raspodjele prihoda od viših ka nižim instancama vlasti te će biti onemogućeno svojevrsno kažnjavanje nižih nivoa vlasti od političkih partija koje su u tom trenutku nosioci vlasti na višim nivoima. U skladu s ovim bit će jasno regulirane međusobne nadležnosti.

"Kada je u pitanju Ustavni sud FBiH, eksperti predlažu da listu sudija sastavlja VSTV, dok bi ocjenjivanje sudija obavljao Ustavni sud FBiH. Rang lista bi bila proslijeđena predsjedniku Parlamenta FBiH, koji može promijeniti preporuku, ali prijedlog podnosi Parlamentu koji obavlja saslušanje kandidata. Ovo će osigurati transparentniji i objektivniji izbor. Ako nakon dva puta procedura ne rezultira izborom sudija, u proceduru se vraća rang lista Ustavnog suda", pojašnjeno je.

Ekspertni tim je kreirao i preporuku koja se odnosi na limitiranje broja zastupnika u kantonalnim skupštinama, a čija bi primjena onemogućila da pojedini kantoni, kao do sada, troše na vlast i deset puta više po građaninu od drugih kantona, pojasnio je Fenin izvor.

Kako se očekuje, predložene preporuke bi trebale dovesti do brojnih poboljšanja te onemogućiti većinu blokada s kojima se u posljednje vrijeme susreće FBiH.

Na formiranju Ekspertnog tima angažirao se američki ambasador u BiH Patrick Moon i ova grupa pravnika uživa potporu Ambasade SAD-a u BiH i USAID-a, a formirana je sa zadatkom da analizira postojeća ustavnopravna rješenja, detektira aktuelne manjkavosti te sačini preporuke za reformu Ustava FBiH.

Članovi Ekspertnog tima za promjenu Ustava Federacije BiH su: profesori Mirjana Nadaždin- Defterdarević i Mile Lasić, Vehid Šehić te bivši predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak, bivši predsjednik Ustavnog suda FBiH Kasim Trnka te suradnik Zlatan Begić.