{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U maju preporuke za promjenu Ustava FBiH

F
24.2.2013. u 12:51
12
11
U maju preporuke za promjenu Ustava FBiH
12
U maju preporuke za promjenu Ustava FBiH
Prof. dr. Mirjana Nadaždin-Defterdarević
Ekspertna grupa za pripremu preporuka za promjene Ustava Federacije BiH u proteklom periodu održala je niz sastanaka s predstavnicima domaćih institucija vlasti, predstavnicima međunarodne zajednice u BiH i nevladinog sektora, kazala je u izjavi za Agenciju FENA članica Ekspertne grupe prof. dr. Mirjana Nadaždin-Defterdarević.
- Naši sagovornici su nam ukazivali na rješenja u Ustavu Federacije BiH koja bi prema njihovom mišljenju trebalo izmijeniti ili poboljšati - precizirala je ona, odgovarajući na upit o dosadašnjim aktivnostima Ekspertne grupe.

Po njenim riječima, svi održani sastanci su bili konsultativnog karaktera, a radi sticanja što potpunijeg uvida u aktuelno stanje u FBiH.

- Ta saznanja su dragocijena i doprinijeti će formulisanju preporuka koje ćemo predložiti za promjenu Ustava FBiH. Naš cilj je da preporuke, uz to što trebaju dovesti do boljeg funkcionisanja Federacije BiH, istovremeno, za sebe osiguraju i široku društvenu podršku - pojašnjava Nadaždin-Defterdarević.

Nadalje, navodi da je Ekspertna grupa u dosadašnjem radu razmatrala i neke konkretne prijedloge sa čijim sadržajem su njihovi autori putem medija upoznali i širu javnost u Federaciji, te da s jednakom pažnjom razmatra i sve prijedloge koje joj građani, nevladine organizacije i ostali zainteresovani subjekti neposredno dostavljaju.

- Mada je interes javnosti za rezultate našeg rada sasvim opravdan još je rano za iznošenje konkretnih prijedloga Ekspertne grupe - zaključuje Nadaždin-Defterdarević.

Kada su u pitanju aktivnosti koje slijede i sama metodologija rada Ekspertne grupe, ona navodi da će ova grupa u narednom periodu nastaviti s izradom analiza, ali i s organizovanjem sastanaka s entitetskim i kantonalnim institucijama vlasti, te s predstavnicima lokalne samouprave i nevladinim organizacijama, kao i s predstavnicima akademske zajednice.

- Nadamo se da će nam ove dvije paralelne aktivnosti osigurati pouzdanu osnovu za preporuke koje ćemo formulisati u narednom periodu, a koje će javnosti biti prezentirane sredinom maja - kazala je Nadaždin-Defterdarević u izjavi za Agenciju FENA.

Kako je poznato, na formiranju Ekspertne grupe angažirao se američki ambasador u BiH Patrick Moon i ova grupa pravnika uživa potporu Ambasade SAD-a u BiH i USAID-a, a formirana je sa zadatkom da analizira postojeća ustavnopravna rješenja, detektira aktuelne manjkavosti te sačini preporuke za reformu ustavnog uređenja FBiH.

Uz prof. dr. Mirjanu Nadaždin-Defterdarević Ekspertnu grupu čine prvi predsjednik FBiH Krešimir Zubak, koji se sada bavi advokatskom praksom, univerzitetski profesori Kasim Trnka i Mile Lasić te Vehid Šehić, nekadašnji član Centralne izborne komisije BiH i građanski aktivist.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: