Domovi zdravlja
53

U Sarajevu i dalje nedostaje pedijatara, nadležni kažu da će problem biti riješen za dvije godine

S. Š.
Više pedijatara u KS u naredne dvije godine, specijalizaciju završavaju četiri ljekara(Shutterstock)
Više pedijatara u KS u naredne dvije godine, specijalizaciju završavaju četiri ljekara(Shutterstock)
U domovima zdravlja širom Kantona Sarajevo već duži niz godina nedostaje kadar pedijatara, a sve zbog loše politike planiranja i kaskanja u tome. Ogromne gužve u čekaonicama ispred vrata pedijatra u domovima zdravlja svakodnevna su pojava.

Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo je najveća ustanova u BiH koja pruža primarnu zdravstvenu zaštitu i specijalističko-konsultativne usluge. Trenutno, zdravstvenu zaštitu JU Dom zdravlja KS pruža u devet domova zdravlja i 82 ambulante porodične medicine.

U tih devet domova zdravlja trenutno je zaposlen 31 pedijatrijski tim što, proporcionalno broju djece u KS, nažalost nije dovoljno.

Međutim, takav problem je u sarajevskom kantonu prisutan već duži niz godina, što nam potvrđuje i Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

Ipak, prema njegovim riječima, trenutna slika i stanje pedijatrijskog kadra će se u naredne dvije godine popraviti i poboljšati.

"Nažalost, nedostaje pedijatara, to je i ranije bio problem. Zadnjih 15-ak godna je zakazala politika planiranja, problem je odlazak medicinskog kadra u inostranstvu pa samim tim nije adekvatno planiran odlazak ljudi na specijalizaciju koja traje tri do šest godina", kaže nam Šarkić i dodaje da, ukoliko nije dobro isplaniran odlazak kadra u penziju te odlazak mladih ljekara na specijalizaciju - nastaje manjak koji je trenutno prisutan u domovima zdravlja u KS.

Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS
Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS

Međutim, internom reorganizacijom i promjenom planiranja, Šarkić najavljuje da će u naredne dvije godine broj predijatara biti optimaliziran.

"Dobra vijest - u 2023. i u 2024. godini dobijamo pedijatre koji su trenutno na specijalizaciji. Dolazi nam novih tri do četiri pedijatra koji će optimizirati usluge u Kantonu Sarajevu", govori Šarkić.

Dodaje, ujedno, i da je otprilike, to taj broj pedijatrijskog kadra koji nedostaje u našim domovima zdravlja, sudeći bar prema posljednjem popisu djece u KS.

Šarkić, za kraj našeg razgovora, dodaje da tekuća godina jeste "napeta" po pitanju manjka pedijatrijskog tima, ali da se radi na otklanjanju tog problema i da će, internom reorganizacijom kakva je izvršena, uspjeti riješiti taj problem.