{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu danas protestuje 1.500 otpuštenih vojnika

S
16.2.2011. u 08:10
0
22
U Sarajevu danas protestuje 1.500 otpuštenih vojnika
0
U Sarajevu danas protestuje 1.500 otpuštenih vojnika
Foto: AP
Ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu za danas je najavljeno okupljanje oko 1.500 vojnika otpuštenih iz službe u Oružanim snagama BiH u znak nezadovoljstva što ministar finansija BiH Dragan Vrankić nije potpisao protokol o refundiranju novca za njihovo penzionisanje.
Otpušteni vojnici namjeravaju i da blokiraju ulaz u Sarajevo učesnicima Svjetskog vojnog prvenstva u skijanju, koje bi na olimpijskim planinama trebalo da bude održano od 21. do 26. februara, a najavljena je i mogućnost podnošenja tužbi protiv nadležnih.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH nedavno je saopšteno da u tom ministarstvu postoji želja i volja da se u zakonskim okvirima pomogne u rješavanju problema pripadnika Oružanih snaga BiH koji su stekli pravo na penziju, ali da to može biti učinjeno jedino zajedničkim djelovanjem, za šta je potrebno i vremena i strpljenja.

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac rekao je Srni da Dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama nije u skladu sa Ustavom BiH jer jedino entitetski penzioni fondovi mogu vršiti penzionisanje.

Marjanac smatra da je ovaj zakon, kojim se definiše pravo na penzionisanje nakon službe u OS, donesen sa čisto političkim motivima, radi dobijanja glasova na izborima.

"Prije donošenja zakona Ministarstvo odbrane dalo je negativan stav o tome, jer za implementaciju nisu bila obezbijeđena sredstva. Ministarstvo finansija i Savjet ministara su, takođe, imali negativan stav", naveo je Marjanac.

On je izrazio sumnju da će nadležne institucije Republike Srpske (RS) napraviti izmjene Zakona o PIO RS kako bi taj zakon bio usaglašen sa novim Zakonom u službi u OS BiH, te sumnju da će se vojnici iz RS moći penzionisati dok se ne izmijeni zakon na entitetskom nivou.

"Nije stvar entiteta hoće li to prihvatiti. U zakonu stoji da će se na nivou BiH obezbijediti ta sredstva, što još nije učinjeno", rekao je Marjanac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: