|

U Sarajevu danas protestuje 1.500 otpuštenih vojnika

U Sarajevu danas protestuje 1.500 otpuštenih vojnika
0
S
SRNA
16.2.2011. u 08:10
22
komentara
0

dijeljenja
U Sarajevu danas protestuje 1.500 otpuštenih vojnika Foto: AP
Ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu za danas je najavljeno okupljanje oko 1.500 vojnika otpuštenih iz službe u Oružanim snagama BiH u znak nezadovoljstva što ministar finansija BiH Dragan Vrankić nije potpisao protokol o refundiranju novca za njihovo penzionisanje.
Otpušteni vojnici namjeravaju i da blokiraju ulaz u Sarajevo učesnicima Svjetskog vojnog prvenstva u skijanju, koje bi na olimpijskim planinama trebalo da bude održano od 21. do 26. februara, a najavljena je i mogućnost podnošenja tužbi protiv nadležnih.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH nedavno je saopšteno da u tom ministarstvu postoji želja i volja da se u zakonskim okvirima pomogne u rješavanju problema pripadnika Oružanih snaga BiH koji su stekli pravo na penziju, ali da to može biti učinjeno jedino zajedničkim djelovanjem, za šta je potrebno i vremena i strpljenja.

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac rekao je Srni da Dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama nije u skladu sa Ustavom BiH jer jedino entitetski penzioni fondovi mogu vršiti penzionisanje.

Marjanac smatra da je ovaj zakon, kojim se definiše pravo na penzionisanje nakon službe u OS, donesen sa čisto političkim motivima, radi dobijanja glasova na izborima.

"Prije donošenja zakona Ministarstvo odbrane dalo je negativan stav o tome, jer za implementaciju nisu bila obezbijeđena sredstva. Ministarstvo finansija i Savjet ministara su, takođe, imali negativan stav", naveo je Marjanac.

On je izrazio sumnju da će nadležne institucije Republike Srpske (RS) napraviti izmjene Zakona o PIO RS kako bi taj zakon bio usaglašen sa novim Zakonom u službi u OS BiH, te sumnju da će se vojnici iz RS moći penzionisati dok se ne izmijeni zakon na entitetskom nivou.

"Nije stvar entiteta hoće li to prihvatiti. U zakonu stoji da će se na nivou BiH obezbijediti ta sredstva, što još nije učinjeno", rekao je Marjanac.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...