BiH
0

Pravo na penzionisanje vojnika kojima su istekli ugovori o službi

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na prijedlog ministra odbrane BiH Selme Cikotića danas je održan sastanak predstavnika državnih i entitetskih institucija nadležnih za implementaciju Zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH) kojim je otpuštenim vojnicima u prošloj godini omogućeno penzionisanje. Tema sastanka je bila iznalaženje mogućnosti brže implementacije Zakona o službi u OSBiH u dijelu koji se odnosi na penzionisanje otpuštenih vojnika.

Konstatirano je da se Zakon o dopunama Zakona o službi u OSBiH kojim je otpuštenim vojnicima u prošloj godini omogućeno penzionisanje asimetrično tretira u RS-u i FBiH.

Nadalje je zaključeno da će se Ministarstvo finansija i trezora BiH odrediti prema Protokolu o refundiranju sredstava za isplaćene penzije ostvarene po Zakonu o dopunama Zakona o službi u OSBiH, koji je Federalni zavod za PIO/MIO predložio tom ministarstvu, i to do 16. februara 2011. godine.

Ministarstvo finansija i trezora BiH će Predsjedništvu BiH pružiti potrebnu tehničku pomoć za izmjene budžeta za 2011. godinu, a radi implementacije Zakona o dopunama Zakona o službi u OSBiH.

Dogovoreno je i da nadležne institucije nastave daljnji angažman u pravcu implementacije Zakona o dopunama Zakona o službi u OSBiH te da Ministarstvo finansija i trezora BiH i Ministarstvo odbrane BiH organizuju sastanak s predstavnicima svih relevantnih institucija radi rješavanja pitanja prava na otpremnine do 19. februara.

Sastanku su prisustvovali predstavnici MOBiH na čelu s ministrom i zamjenicima, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, direktor Federalnog zavoda PIO/MIO, predstavnik Fonda PIO RS-a, parlamentarni vojni povjerenik u BiH i predstavnik otpuštenih vojnika, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.