BiH
548

U Sarajevu danas protestna šetnja zbog odluke VSTV-a o zabrani nošenja vjerskih obilježja

Piše: S. H.
Koordinacija Bošnjačkih nevladinih organizacija organizirat će danas u Sarajevu protestnu šetnju zbog odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da se zabrani nošenje svih vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama BiH.

Mirna šetnja organizira se pod nazivom "Protestna šetnja za ljudska prava-Hidžab-moje pravo, moj izbor", a počet će u 12:30 sati ispred Sebilja na Baščaršiji, dok će okupljanje biti ispred BBI centra i trajat će do 14 sati.

Organizatori su istakli da je cilj okupljanja iskazati protest protiv diskriminatorske odluke VSTV-a, kojom se krše ljudska prava zabranom nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama. Jedno od osnovnih ljudskih prava je pravo na slobodu vjere, istakli su organizatori, te je takva odluka neprihvatljiva.

U proteklih nekoliko dana o ovoj odluci VSTV-a mnogo se raspravlja, a javnost je reagovala veoma burno. Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podržali su inicijativu zastupnice Kenele Zuko, te je upućen dopis VSTV-u da se povuče odluka o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama BiH.