{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani Sarajeva protestnom šetnjom poručili: Hidžab - moje pravo, moj izbor

7.2.2016. u 13:28
1.174
Građani Sarajeva protestnom šetnjom poručili: Hidžab - moje pravo, moj izbor
1.174
Nekoliko stotina građana učestvovalo je u današnjoj protestnoj šetnji u Sarajevu povodom odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da se zabrani nošenje svih vjerskih obilježja u zaposlene u pravosudnim institucijama BiH.
Organizator mirne šetnje je Koordinacija Bošnjačkih nevladinih organizacija, koja okuplja preko 50 nevladinih organizacija iz BiH. Glavni cilj šetnje je ukazivanje na diskriminaciju i kršenje ljudskih prava, a prije svega ono koje se odnosi na slobodu vjere, a time i slobodu nošenja vjerskih obilježja.

"Ne treba nikome u ovoj zemlji da propisuje svetinje i simbole. Zadatak države i njenih institucija je da osigura svim građanima slobodu i vladavinu prava. Mi smo donekle iznenađeni odsustvom reakcije predstavnika međunarodnih ambasada u BiH, koji inače prate stanje ljudskih prava. To isto vrijedi i za neke etablirane nevladine organizacije, koje u svom nazivu imaju termin ljudska prava. To je ružna poruka, koja upućuje da se selektivno gleda na zaštitu ljudskih prava", istakao je Ismet Bećar u ime Koordinacije Bošnjačkih nevladinih organizacija.

S obzirom da je odluka VSTV-a izazvala mnogo pažnje i negodovanja javnosti u narednom periodu očekuje se konačna odluka o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama BiH. Reagovali su i određeni političari, te su tako poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podržali inicijativu zastupnice Kenele Zuko, te je upućen dopis VSTV-u da se povuče sporna odluka.

"Odluka VSTV-a je bila potpuno bespotrebna, ne doprinosi nikakvom prosperitetu, već nepotrebno uznemirava javnost i građane ove zemlje. Ipak, mi želimo vjerovati da se ovdje radi o nesotrenosti i ne želimo vjerovati da će ova odluka biti potvrđena, te što prije očekujemo njeno poništenje", zaključio je Bećar.

Protestna šetnja je organizovana od Baščaršije do Trga djece Sarajeva.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: