BiH
30

Prodanović: Ne bi mi smetalo da neko od kolegica u Parlamentu BiH nosi maramu

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Član Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović istakao je kako mu lično "ne bi smetalo da u Parlamentarnoj skupštini BiH kao kolegicu, među zastupnicima, ima i onu koja nosi maramu".

"Kada je u pitanju Parlamentarna skupština BiH ne bi mi smetalo prisustvo bilo kakve osobe koja bi na neki način zbog svojih vjerskih odnosno religioznih i nacionalnih opredjeljenja na bilo koji način bila obučena. To mi lično ničim ne smeta. Konkretno ako govorim o sebi ja nikakva obilježja koja bi bila u bilo kom smislu definirana kao takva ne bi nosio u javnoj instituciji. Ali, apsolutno mi ne smeta da drugi nose", rekao je Prodanović.

Govoreći o odluci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH da u pravosudnim institucijama zabrani nošenje vjerskih obilježja Lazar Prodanović, član Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH, naveo je da sa "aspekta poštovanja ljudskih prava to bi moglo da se dovede u pitanje u smislu da se razmišlja da li ima kršenja ljudskih prava".

"Sa aspekta kodeksa, pravosudne etike i pravosuđa o tome ima smisla razmišljati. U svakom slučaju treba vidjeti kakva je praksa u drugim zemljama. Ono što bi bilo važno jeste da se vjersko i religiozno razdvoji od sekularnog, pošto je BiH sekularna država, ali na način da to ne ugrožava nikoga. Kada je u pitanju pravosuđe konkretno govorimo da li postoji kodeks pravosudne etike koji uspostavlja neka pravila. Kada sam ja u pitanju meni ne smeta nošenje vjerskih obilježja, iako smatram da u obavljanju nekih funkcija da ja lično ne bi nosio nikakvo obilježje koje bi u bilo kom smislu određivalo identitet u odnosu na moj profesionalni i etički stav o nekom pitanju", naglasio je Prodanović.

Istakao je da mu se kao članu Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH niko nije obraćao u vezi sa odlukom VSTV-a.

"Ali, spreman sam da o tome raspravljam u skladu sa modernom evropskom praksom i praksom demokratskih zemalja i da prihvatimo sve što je prihvatljivo u sličnim zemljama", rekao je Prodanović.

Inače, danas su u više gradova u Federaciji BiH, a povodom Dana hidžaba, održani protesti povodom odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, na kojim se ukazalo na kršenje prava posebno žena muslimanki da nose marame, koje simboliziraju identitet pripadnica islamske vjeroispovijesti. Organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini - Sarajevski otvoreni centar, Udruženje Žene ženama Sarajevo, Budućnost Modriča, Udružene žene Banja Luka, Žena-žrtva rata Sarajevo i Fondacija Cure Sarajevo i brojni pojedinci, pozvali su Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH da što prije povuče nedavno donesenu odluku prema kojoj je zaposlenima u pravosudnim institucijama BiH zabranilo nošenje vjerskih obilježja.