Sve češće zlostavljanje pasa
0

FOTO / U sarajevskom naselju Čengić Vila psa posuli vrelim uljem

Sarajevo-x.com
Mučenje životinja na razne načine u Sarajevu je nažalost postala svakodnevna praksa kojoj nema kraja i koja u svakoj novoj vijesti objavljenoj u medijima postaje sve okrutnija.
Jedan od takvih necivilizovanih i najmonstruoznijih oblika ponašanja prema životinjama desio se u sarajevskom naselju Čengić Vila, piše veterinarski portal VET.ba.

Nepoznata osoba je u ovom naselju prije dva dana posula psa ni manje ni više nego vrelim uljem. Nakon dojave pas je odmah odveden veterinaru i rana mu je sanirana, a na osnovu opekotina i tragova po dlaci zaključeno je da je u pitanju vrelo ulje.

Koristeći se izgovorom da država i nadležni organi ne rade ništa po pitanju uklanjanja pasa lutalica s ulica, građani sve češće uzimaju 'stvari u svoje ruke' pa životinje ispred svojih kuća i zgrada truju te polijevaju kiselinom i vrelim uljem, što svakako nije preuveličavanje s obzirom na to da su takvi događaji dokumentovani i više puta objavljivani u medijima.
Isto tako, u medijima se redovno plasiraju i snimci na kojima psi napadaju prolaznike, ujedaju djecu i slično. Činjenica je da problem u vezi s napuštenim životinjama u Sarajevu postoji i da ga hitno treba riješiti za dobro svih nas, ali isto tako je činjenica da je zlostavljanje i ubijanje životinja u BiH zabranjeno zakonom te kao takvo i kažnjivo, podsjećaju na portalu VET.ba.