BiH
0

U sarajevskoj katedrali slavljena misa posvete ulja

FENA
Misa posvete ulja slavljena je danas, na Veliku srijedu, u sarajevskoj katedrali Srca Isusova.

Euharistiju je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić koji je na početku Misnog slavlja poseban pozdrav uputio pomoćnom biskupu vrhbosanskom mons. dr. Peri Sudaru i franjevačkom provincijalu Bosne Srebrene fra Lovri Gavranu.

Pozdravio je i oko 80 misnika suslavitelja među kojima dijecezanske i redovničke svećenike sa župa širom Vrhbosanske nadbiskupije na čelu s njihovim dekanima iz 13 dekanata te članove Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog, Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Franjevačke teologije i sve druge koji djeluju na teritoriju dijeceze.

Dobrodošlicu je zaželio i svećenicima iz vojnog dušobrižništva i djelatnicima Ministarstva odbrane i vojnih struktura koji se srijedom redovito okupljaju na Svetoj misi. Pozdravio je i bogoslove Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Sjemeništa "Redemptoris mater", časne sestre te sve nazočne vjernike kao i one koje su Misu pratili putem valova Radio Marije.

Misa posvete ulja i proslava svećeničkog zajedništva, umjesto na Veliki četvrtak, slavi se u Vrhbosanskoj nadbiskupiji redovito na Veliku srijedu kako bi svećenici iz cijele nadbiskupije mogli sudjelovati u što većem broju.

Budući da tokom Misnog slavlja svećenici obnavljaju i svoja obećanja dana prigodom svećeničkog ređenja, kardinal Puljić zahvalio svim misnicima koji su došli i time iskazali zajedništvo s njim kao mjesnim ordinarijem Vrhbosanske nadbiskupije.

Također je svim svećenicima čestitao Svećenički dan zaželjevši ujedno da kroz ovu Misu obnove radost svoga identiteta pripadnosti Kristu. Sve ostale je pozvao da ih svojom molitvom podrže kako bi u svome poslanju, svjedočenju i naviještanju bili istinski vjerni Bogu, Crkvi i narodu.

Na početku prigodne propovjedi kardinal Puljić je, u prvom redu, zahvalio svim svećenicima suradnicima koji mu, kao mjesnom biskupu, pomažu u vodstvu mjesne Crkve te su spremni izgrađivati jedinstvo i zajedništvo. Na osobit način zahvalio je svojim najbližim suradnicima u Ordinarijatu kao i dekanima koji na terenu organiziraju pastoral.

Podsjetivši na skorašnju 20. obljetnicu početka rata u Sarajevu, kazao je da su ratna vremena bila izrazito teška i zahtjevna vremena, te okupljene potaknuo da "ne plaču nad sobom" već da pokušaju prepoznati sebe. Izrazio je mišljenje da i danas žive u teškim vremenima u kojim mnogi vrijeđaju, ponižavaju i vrše diskriminaciju u ime slobode.

"Mi ne krijemo da nosimo svoju ljudsku krhkost i svoje ljudske slabosti i ne krijemo da pojedini član između našeg zajedništva posrne, dadne i negativan primjer, ali nas silno boli kad vidimo kojom drskošću sve nas blate, sve nas ponižavaju", kazao je kardinal Puljić istaknuvši misao o Evanđelju kao o istinskoj snazi s kojom se s još većim pouzdanjem u Gospodina mogu suočiti sa svim izazovima.

Govoreći konkretno o Vrhbosanskoj Crkvi, pozvao je svećenike da budu svjetionici u vremenu koje nameće kriterije utilitarizma, relativizma i trke za potrošnjom. Podsjećajući na Kristove riječi: "Vi ste svjetlo svijeta", naglasio je da je potrebno izgarati kako bi unosili toplinu evanđeoske ljubavi.

"Braćo misnici, nemojmo posustati! Neka iz nas istinski zrači plemenitost Evanđelja u susretu s ljudima, u obavljanju svojih dužnosti, u spremnosti na služenje. Neka iščitavaju iz nas da smo spremi biti, živjeti i svjedočiti", riječi su kardinala Puljića koji je potom pozvao misnike da se nesebično međusobno pomažu ukoliko primijete da je neki njihov član posrnuo.

Usmjerivši potom pozornost ka lokalnom i međunarodnom interesu da se suzbije Katolička Crkva, pozvao je nazočne da se ne obeshrabre već da to bude poticaj da porade na buđenju novih hrabrih, vjernih i vjerodostojnih duhovnih zvanja.

Nakon homilije je uslijedio obred obnove svećeničkih obećanja koji je svaki od svećenika obećao na dan svog ređenja. Za vrijeme Svete mise kardinal Puljić je blagoslovio i sveta ulja koja se koriste kod podjele pojedinih sakramenata, a koja će svećenici ponijeli u svoje župne zajednice.

Misnike je pozvao da preuzeto sveto ulje s poštovanjem čuvaju i poslužuju kod sakramenata. Podsjetivši da se toga dana ujedno slavi i Dan Djela svetog Petra apostola u BiH, pozvao je svećenike da svojim prilozima pomognu školovanje drugih svećenika u misijskim zemljama.

Tokom Mise pjevao je Bogoslovski zbor "Stjepan Hadrović" pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. Nakon Misnog slavlja svećenici su se okupili na zajedničkom susretu i objedu u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu.