Svečano Misno slavlje
0

Proslavljena Cvjetnica u katedrali Srca Isusova u Sarajevu

FENA
Svečanim Misnim slavljem danas je u sarajevskoj katedrali Srca Isusova obilježena Cvjetnica - nedjelja Muke Gospodnje kojom Crkva započinje Veliku odnosno svetu sedmicu.

Euharistiju je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom u BiH mons. dr. Tomom Vukšićem i uz suslavlje 11 svećenika.

Pri ulasku u katedralu vjernici su uzimali maslinove grančice koje je kao dar poslao dijecezanski ravnatelj Papinskih misijskih djela Šibenske biskupije don Tomislav Puljić, župnik u župi Presvetog Srca Isusova u šibenskom gradskom naselju Baldekin.

Na početku Mise kardinal Puljić je blagoslovio palmine i maslinove grančice, a đakon velečasni Miodrag Brkan navijestio evanđeoski odlomak koji prikazuje radosni Isusov ulazak u Jeruzalem gdje ga, nekoliko dana prije smrti na križu, ljudi pozdravljaju kao Sina Davidovog i Mesiju te kidaju palmine grane i prostiru ih po putu.

Muku po Marku otpjevao je đakon Beogradske nadbiskupije velečasni Aleksandar Kovačević, a Isusove riječi pjevao je kardinal Puljić dok su riječi drugih osoba, koje spominje taj dio evanđelja, pjevali članovi Katedralnog mješovitog zbora "Josip Stadler" pod ravnanjem velečasnog Marka Stanušića.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić se prisjetio nedavnog hodočašća u Svetu Zemlju gdje su hodili stopama Kristovim i pohodili mjesta koja opisuju evanđelisti.

Prisjećajući se pohoda Maslinskoj gori, gdje je Isus molio prije svoje muke, kardinal Puljić je potaknuo vjernike na molitvu jer po se njoj nadvladava strah i čovjek se posvećuje.

"Isuse, želim Ti reći, hvala Ti što si sišao u našu stvarnost i što si iskusio ljudsku patnju i ljudsku nemoć kao i ljudski strah pred trpljenjem i neizvjesnošću. Hvala Ti što si tako ljudski molio svoga Oca. Daruj nam milost vjere da u teškim trenucima znamo moliti i pobuditi pouzdanje u Boga te prihvatiti volju Božju", kazao je kardinal Puljić.

Napomenuo je da je bio posebno potresen kada je bio na mjestu gdje su Isusovi učenici spavali dok je Isus molio i znojio se krvavim znojem.

Kardinal Puljić osvrnuo se i na evanđeoske riječi da Isusa "svi napustiše" podsjećajući da je Isus liječio, naviještao i uza se imao mnoge, a u trenucima muke svi ga napustiše.

Napominjući kako čovjek često zna biti kukavica pred trpljenjem, pozvao je kršćane katolike da ne napuste Isusa te da i u sredinama, u kojima kao manje brojni žive s različitima i gdje su željni pravednosti i jednakih prava, budu hrabri svjedoci vjere te da ne osramote Isusa živeći kao da Isus Krist nije došao.

"Kad ga zatajimo, napuštamo ga i ostavljamo ga samog te ga prepuštamo ovom relativizmu i konzumizmu. Navještaj muke treba nam postati izazov da prepoznamo sebe na putu Isusova križa kojim se opredjeljujem za Njega. Palmine i maslinove grančice jesu znak da smo zajedno s Isusom i da ga želimo naviještati, svjedočiti i živjeti vjerujući u Njega u svagdanjem životu", poručio je kardinal Puljić.