{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kardinal Puljić predvodio uskrsno bdijenje u sarajevskoj katedrali

F
8.4.2012. u 12:04
1
0
Kardinal Puljić predvodio uskrsno bdijenje u sarajevskoj katedrali
1
Kardinal Puljić predvodio uskrsno bdijenje u sarajevskoj katedrali
Sarajevska katedrala
Bdijenje u uskrsnoj noći sa 7. na 8. aprila u sarajevskoj katedrali Srca Isusova predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz suslavlje jedanaestorice svećenika te uz asistenciju dvojice đakona.
Kardinal Puljić je najprije pošao sa svećenicima i đakonima do ulaza u katedralu te blagoslovio oganj čime je započela služba svjetla. Potom je na uskrsnu svijeću utisnuo simbole Uskrslog Krista i zapalio je na ognju nakon čega je đakon, zaustavljajući se na tri mjesta u hodu od ulaza prema oltaru, zapjevao "Svjetlo Kristovo" pokazujući svijeću vjernicima koji su s nje zapalili svoje svijeće. Potom je đakon otpjevao drevni Hvalospjev uskrsnoj svijeći odnosno "Kristu Uskrslom, povratniku od mrtvih, koji svijetli svakom čovjeku te živi i kraljuje u vjeke vjekova".

Nakon službe riječi kardinal Puljić je uputio prigodnu propovijed u kojoj je istaknuo da je uskrsna liturgija bdijenja osobito bogata simbolima koji žele pokazati sadržaj slavlja. Podsjećajući da je najprije blagoslovio oganj, kazao je da je vatra izvor topline i svjetla dok uskrsna svijeća, koja je zapaljena na vatri, označava uskrslog Krista, svijetlo svijeta. "U tom svjetlu i mi smo ogrijani božanskom ljubavlju i obasjani svjetlom uskrsloga Krista koji je pobijedio zlo i smrt i osmislio naš život i naše trpljenje. Ova uskrsna svijeća kao da kaže: i u vama je upaljeno svjetlo u sakramentu krštenja", istaknuo je kardinal Puljić rekavši da u svetoj uskrsnoj noći kao vjernici žele doživjeti svoj identitet. "Ova uskrsna noć označava nas u našem korijenu, u našem identitetu, u našoj vjeri", riječi su kardinala Puljića koji je kazao da druga simbolika liturgije Uskrsnog bdijenja jest voda koja će biti blagoslovljena i kojom će podijeliti krštenje i kojom će biti blagoslovljeni nazočni vjernici.

"Voda je sredstvo pranja ali i sredstvo života jer bez vode nema života. I to označava ovu noć i ovo bdijenje. Ta voda kao da kaže – u toj vodi smo rođeni, u vodi Krista raspetoga iz čijeg je boka potekla krvi i voda. U njoj smo oprani i u njoj smo rođeni. Ona je simbol života, života vjere, života vjernika", kazao je kardinal Puljić istaknuvši da u svetoj uskrsnoj noći žele postati svjesni tog božanskog života, života milosti.

Nakon što je blagoslovio krsni zdenac i pošto su vjernici obnovili krsna obećanja, kardinal Puljić je krstio i krizmao studentice Maju i Sanelu koje su tokom Mise po prvi put primile i svetu Pričest. Ceremonijama je ravnao katedralni ceremonijar mons. mr. Tomo Knežević. Tokom Mise pjevao je Bogoslovski zbor "Stjepan Hadrović" pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: