Potvrdila ministrica
246

U sarajevskim školama zaraženo 187 učenika, za sada nema promjene modela nastave

I. S.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nova školska godina je u Kantonu Sarajevo počela 1. septembra. Broj učenika zaraženih koronavirusom je 187, ali trenutno nije u planu potpuno zatvaranje škola. Krizni štab će pratiti podatke o broju zaraženih među djecom.

Kako je za Klix.ba navela ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, nastava u KS odvija se neometano i u skladu s uputstvom koje je izdalo resorno ministarstvo i Metodološkim uputstvom za kontrolu širenja zaraze koronavirusa, koje je izdao Zavod za javno zdravstvo KS.

"Jutros sam na sastanku Kriznog štaba dobila podatak da je 187 djece zaraženo, što je 0,5 posto od ukupnog broja učenika u osnovnim školama. To je očekivani porast broja, zato što i broj oboljelih raste", rekla je.

S obzirom na to da se radi o niskoj incidenci prisutnosti oboljenja, Krizni štab je iskazao svoj stav, prema kojem u ovom trenutku nije potrebno uvoditi restriktivnije mjere, niti mijenjati način odvijanja nastavnog procesa. Krizni štab će na sedmodnevnom nivou posebno pratiti podatke o broju zaraženih u ovoj populaciji te u skladu sa tim donositi daljnje preporuke.

Ministrica navodi kako nikako neće sve škole linearno prebacivati na online režim rada, niti će prvo zatvoriti sve škole, a da sve drugo ostane otvoreno.

"O tome nema govora. Koordinatori iz škola u kontaktu su s epidemiološkim službama i Zavodom za javno zdravstvo. Moguće je da određena grupa ili odjeljenja pređu na online režim samo na dvije sedmice, ali to može samo na osnovu procjene epidemiologa", kazala je.

Podsjetila je na Javnozdravstvene kriterije za prilagođavanje javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19. Prema ovom dokumentu, tek u četvrtom nivou navedena je nekontrolisana epidemija s ograničenim ili bez dodatnih mogućnosti proširenja odgovora zdravstvenog sistema s raspoloživim kapacitetom.

Ona zahtijeva opsežne mjere kako bi se izbjegla nemogućnost zdravstvenog sistema da pruži sve potrebne usluge i posljedično dovede do viška morbiditeta i smrtnosti.

"U četvrtom nivou idemo u lockdown, a u trećem su vrtići i škole još uvijek otvoreni", rekla je Hota-Muminović.

Na današnjem sastanku data je i preporuka Ministarstvu za odgoj i obrazovanje da uposlenim u odgojno-obrazovnim institucijama, kao i roditeljima djece predoče sve prednosti imunizacije u cilju povećanja procenta vakcinisanih u obje pomenute grupacije, jer se na ovaj način pored svoga čuva i zdravlje djece.

U okviru navedenog, potrebno je tražiti saglasnost roditelja za antigen testiranja djece u školama, u svrhu sprečavanja širenja zaraze u obrazovnim ustanovama i zaštite zdravlja svih sudionika u nastavnom procesu. Poseban naglasak se stavlja na poduzimanje svih radnji koje će omogućiti normalno odvijanje nastavnog procesa, prisustvo djece u učionicama te očuvanje mentalnog zdravlja.

S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, Krizni štab KS također poziva sve građane na vakcinaciju, s posebnim naglaskom na zaposlene u zdravstvenim ustanovama, koji su u svakodnevnom kontaktu s pacijentima.

"Pozivamo stanovništvo na poštivanje mjera lične zaštite - održavanje fizičke distance od 1,5 do dva metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i otvorenim prostorima - ukoliko se ne može održati fizička distanca i higijenu ruku", poručili su.

Posebno naglašavaju izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i spomenutih prostora.

"Sve osobe s akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i općom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe", rekli su iz Kriznog štaba.