Komentari (39)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Pa matematičko-informatički smjer u gimnazijama postoji već deceniju i kusur. E sad - što isti uključuje dvočas informatike, a pet časova matematike sedmično je već #drugiparrukava.
Zakasnili ste jedno 10 godina ali bolje ikad nego nikad.
Super vijest. Nama treba barem 5000 sposobnih informaticara da bi uopste usli na profesionalno IT trziste i bili konkurentni drugim drzavama regiona. Sada je glavni IT centar u Bukurestu i kada su poceli radit 2005 zeljene plate su bile 150$ a sada se vrte oko 1500$. Trebace jos 5-10 godina dok mi obucimo toliki kadar ali isplatice se jer smo mnogo disciplinovaniji na radu nego npr. Rumuni. Samo naprijed.
Izmišljaju toplu vodu, takvi kadrovi su se u II gimnaziji poceli skolovati jos nakon Suvarove reforme "usmjerenog obrazovanja" pocetkom 1980ih. Ne znam kako su se zvala trogodisnja i cetverogodisnja zanimanja usko vezana za kompjutere (mislim "programer", "operater na kompjuteru"), ali i na onom za koje sam ja ucio imali smo programiranje. Skola imala kabinet sa Apple II kompjuterima, termianl za Energoinvestov mainframe sistem....
Od 1982. bila su sljedeća zanimanja: Operater na računaru (III stepen) Elektroničar tehničar za računsku tehniku (IV stepen) Programer (IV stepen) Elektroničar tehničar za instrumente i automatiku (IV stepen) Elektroničar mehaničar za računsku tehniku (III stepen) Elektromehaničar za instrumente i automatiku (III stepen) Matematski tehničar (IV stepen) Statistički tehničar (IV stepen) Fizikalni tehničar (IV stepen)
Da se mene pita u osnovnu skolu bih uveo informacione tehnologije i programiranje.
ovo je davno trebalo....al eto, nikad nije kasno :)
čekaj ba, taj smjer smo imali u gimnaziji u Tuzli još prije 25 godina .. kako je to novost?
Lijepa vijest. A valjalo bi uvesti i smjer pod nazivom "odoh i ja u Njemacku". I na tom smjeru da se uci samo Njemacki jezik i ono sto je potrebno za rad u Deutschland-u.
Predmet: Osnove Pranja Guzica, Njemacki Jezik, Pranje Guzica, Pranje Guzica 2 sa zastupljenom praksom.