{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U RS-u uveden i postupak unutrašnjeg zaduživanja

F
26.4.2012. u 14:31
0
3
U RS-u uveden i postupak unutrašnjeg zaduživanja
0
U RS-u uveden i postupak unutrašnjeg zaduživanja
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, kojim su uvedena nova ograničenja duga i garancija te detaljnije definiran postupak zaduživanja, pri čemu je uveden i postupak unutrašnjeg zaduživanja.
Osnovne izmjene u odnosu na dosadašnje zakonsko rješenje odnose se na uvođenje i razrađivanje novih odredbi zakona kao što su ukupan dug, javni dug i aktivirani indirektni dug RS-a.

Detaljnije su definirani i relevantni izrazi kao što su redovni prihodi, redovni rashodi, prenesene obaveze i drugo, saopćeno je iz entitetske vlade.

Novim zakonom propisan je način i postupak zaduživanja, izdavanje garancija i emisija hartija od vrijednosti RS-a, jedinica lokalne samouprave i fondova socijalne sigurnosti, osiguranje sredstava za otplatu duga, vođenje evidencije o dugu, garancijama i hartijama od vrijednosti.

Na sjednici u Banjoj Luci entitetska vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o koncesijama.

Osnovni cilj novog zakona je da se u oblasti koncesija uspostavi pravni okvir koji će osigurati efikasnije funkcioniranje sistema koncesija, kao i da se otklone nedostaci u postupku dodjele koncesija.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o nedopuštenom oglašavanju, čiji je cilj sprječavanje korištenja obmanjujućeg i nedopuštenog upoređujućeg oglašavanja između trgovaca.

Ministri su pripremili i Nacrt zakona o duvanu, čijim usvajanjem bi se osigurali uvjeti optimalne i efikasnije proizvodnje duhana i duhanskih proizvoda, što podrazumijeva uspostavljanje kooperativnih odnosa između primarne i prerađivačke industrije.

Utvrđen je i Nacrt zakona o ribarstvu te izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima.

Razlozi za donošenje ovog zakona proizlaze iz potrebe za stvaranjem pravne pretpostavke – zakonskog osnova za konverziju duga u osnovni kapital privrednog društva.

Naime, veliki broj privrednih subjekata je opterećen dugovanjima prema različitim povjeriocima, a stvaranje pravnog osnova za pretvaranje (konverziju) potraživanja u ulog i kod otvorenih akcionarskih društava, olakšalo bi poslovanje tih privrednih subjekata, a samim tim i očuvanje radnih mjesta zaposlenih, saopćeno je iz entitetske vlade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: