BiH
0

U RS-u uveden i postupak unutrašnjeg zaduživanja

FENA
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, kojim su uvedena nova ograničenja duga i garancija te detaljnije definiran postupak zaduživanja, pri čemu je uveden i postupak unutrašnjeg zaduživanja.

Osnovne izmjene u odnosu na dosadašnje zakonsko rješenje odnose se na uvođenje i razrađivanje novih odredbi zakona kao što su ukupan dug, javni dug i aktivirani indirektni dug RS-a.

Detaljnije su definirani i relevantni izrazi kao što su redovni prihodi, redovni rashodi, prenesene obaveze i drugo, saopćeno je iz entitetske vlade.

Novim zakonom propisan je način i postupak zaduživanja, izdavanje garancija i emisija hartija od vrijednosti RS-a, jedinica lokalne samouprave i fondova socijalne sigurnosti, osiguranje sredstava za otplatu duga, vođenje evidencije o dugu, garancijama i hartijama od vrijednosti.

Na sjednici u Banjoj Luci entitetska vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o koncesijama.

Osnovni cilj novog zakona je da se u oblasti koncesija uspostavi pravni okvir koji će osigurati efikasnije funkcioniranje sistema koncesija, kao i da se otklone nedostaci u postupku dodjele koncesija.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o nedopuštenom oglašavanju, čiji je cilj sprječavanje korištenja obmanjujućeg i nedopuštenog upoređujućeg oglašavanja između trgovaca.

Ministri su pripremili i Nacrt zakona o duvanu, čijim usvajanjem bi se osigurali uvjeti optimalne i efikasnije proizvodnje duhana i duhanskih proizvoda, što podrazumijeva uspostavljanje kooperativnih odnosa između primarne i prerađivačke industrije.

Utvrđen je i Nacrt zakona o ribarstvu te izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima.

Razlozi za donošenje ovog zakona proizlaze iz potrebe za stvaranjem pravne pretpostavke – zakonskog osnova za konverziju duga u osnovni kapital privrednog društva.

Naime, veliki broj privrednih subjekata je opterećen dugovanjima prema različitim povjeriocima, a stvaranje pravnog osnova za pretvaranje (konverziju) potraživanja u ulog i kod otvorenih akcionarskih društava, olakšalo bi poslovanje tih privrednih subjekata, a samim tim i očuvanje radnih mjesta zaposlenih, saopćeno je iz entitetske vlade.