BiH
5

U RS-u pripreme za proslavu "Dan RS-a" iako ne postoji zakon o tom prazniku

FENA
Vlada RS
Vlada RS
Iako trenutno Republika Srpska nema zakon koji bi regulisao obilježavanje dana tog bh. entiteta, srpski zvaničnici su počeli pripreme za njegovu proslavu.

Iz kabineta predsjednika RS-a Milorada Dodika za danas je najavljena "Prva sjednica Organizacionog odbora za proslavu Dana Republike“. Sjednica će biti održana u Palati Republike, gdje je i sjedište institucije entitetskog predsjednika.

Nakon što je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar kao Dan RS-a, Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra ove godine na posebnoj sjednici u Banjoj Luci usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku.

Međutim, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a je 2. novembra stavio je veto na Zakon o Danu RS-a, koji je predviđao da 9. januar bude obilježavan i da se praznuje kao sekularni praznik.

Šef kluba Mujo Hadžiomerović pojasnio je ranije za Fenu da su u bošnjačkom klubu pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer za Bošnjake 9. januar kao praznik nikada neće biti prihvatljiv.

Procedura usaglašavanja u vezi s ovim zakonom još nije okončana, što znači da RS trenutno i nema zakon o danu RS-a.