U realnom i javnom sektoru
0

U RS-u brojne prijave, samo dvije presude zbog zlostavljanja na radu

FENA
U Republici Srpskoj dosad su izrečene samo dvije presude zbog zlostavljanja na radu, iako je i tokom javne rasprave o zakonu koji bi trebalo da spriječi takve pojave prijavljen značajan broj zlostavljanja radnika i u realnom i u javnom sektoru.

U Ministarstvu rada ne raspolažu tačnim podacima o prijavljenim zlostavljanjima na radu, a očekuju da bi radnike trebalo da zaštiti zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, koji je utvrđen u formi prijedloga i upućen na razmatranje u parlament

Pomoćnica ministra rada i boračko-invalidske zaštite Mira Vasić ističe da je ova materija dosad malo tretirana, ali, smatra, da su se stekli uvjeti da se, u skladu sa standardima razvijenih evropskih zemalja, po prvi put u RS-u predloži donošenje posebnog propisa o zabrani zlostavljanja na radu koji već postoji u zemljama u okruženju.

Ovim zakonom utvrđuju su oblici zlostavljanja na radu i postupci za ostvarivanje prava na zaštitu od zlostavljanja na radu, kao i druga pitanja od značaja za sprečavanje i zaštitu od zlostavljanja na radu i u vezi s radom.

Zakonom su utvrđena tri oblika zlostavljanja: fizičko, psihičko i seksualno.

"Svako od ovih zlostavljanja obradili smo po posebnim odredbama, kao i radnje koje to predstavljaju", rekla je Vasić.

Osnovni razlog za donošenje posebnog zakona je, pored zaštite koja je uređena Zakonom o radu, potpunija zaštita radnika i poslodavca, kao i drugih osoba koja su radno angažirana kod poslodavca, od raznih oblika zlostavljanja na radu i u vezi s radom, što u velikoj mjeri karakteriše države u tranzitnom periodu.

Ipak, dokazivanje zlostavljanja na poslu neće biti tako jednostavno.

Postupak za ostvarivanje prava na zaštitu od zlostavljanja ostvaruje se kod poslodavca, kod Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, Uprave za inspekcijske poslove putem nadležne inspekcije rada, Upravne inspekcije i kod nadležnog suda, podnošenjem zahtjeva, prijedloga ili tužbe.

Treba reći da se prva zaštita radnika od zlostavljanja na radu ostvaruje kod poslodavca u postupku koji je hitan i zatvoren za javnost, a postupak mirenja provodi se tako što miritelj stranama u sporu pomaže da postignu sporazum.

Inače, pravo na zaštitu od zlostavljanja ima ustavni karakter, jer se Ustavom RS-a garantira dostojanstvo i sigurnost, nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta čovjeka, njegove privatnosti i ličnih prava, kao i to da niko ne smije biti podvrgnut mučenju, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju.

Prema predloženom zakonskom rješenju, zlostavljanje, u smislu ovog zakona, jeste svako aktivno ili pasivno ponašanje prema radniku, grupi radnika ili poslodavcu, odnosno svako ponašanje fizičke, psihičke ili seksualne prirode kod poslodavca, a koje se vrši radi ugrožavanja ili predstavlja ugrožavanje dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja, položaja radnika i koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, pogoršava uvjete rada ili dovodi do toga da se radnik izoluje ili navede da na sopstvenu inicijativu raskine radni odnos ili otkaže ugovor o radu ili drugi ugovor.

Zanimljivo je da su se prilikom rasprave o nacrtu ovog zakona, u parlamentu RS-a mogle čuti primjedbe pojedinih poslanika da je ovaj zakon primjeren za razvijene zemlje, ali ne i za RS, u kojoj radnici nemaju ni osnovno pravo – da budu plaćeni za svoj rad.