BiH
0

U RS otkazani vozovi sa najmanje putnika

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Od danas u Republici Srpskoj više ne saobraćaju vozovi na više linija na kojima je registrovan minimalan broj putnika, saopšteno je iz Željeznica Republike Srpske.

Na osnovu saglasnosti Vlade Republike Srpske, od danas je ukinuto ukupno devet polazaka, a riječ je o vozovima koji saobraćaju na relacijama Doboj – Bosanski Šamac, Doboj – Modriča, Doboj – Maglaj, te Bosanski Novi – Blatna, Bosanski Novi – Dobrljin i Dobrljin – Blatna.

Izvršni direktor Poslova prevoza Željeznica Republike Srpske Nebojša Lujić rekao je ranije Srni da je riječ o privremenim izmjenama reda vožnje do kojih je došlo zbog racionalizacije i smanjenja troškova putovanja.

"Otkazani su vozovi sa minimalnim brojem putnika, ali se neće otkazivati vozovi gdje ne postoji kvalitetna saobraćajna veza", naglasio je Lujić.

Lujić je dodao da putnički saobraćaj Željeznice košta oko 13 milona KM i da subvencije Vlade iznose izose oko tri miliona KM, što znači da Željeznice posluju sa gubitkom od oko 10 milona maraka godišnje i da su po toj logici svi vozovi nerentabilni.

Vlada Republike Srpske zatražila je 16. jula od menadžmenta preduzeća Željeznice Republike Srpske i Ministarstva saobraćaja i veza da u roku od 90 dana donese kredibilan plan restrukturisanja koji će garantovati sanaciju preduzeća.

Akumulirani gubitak Željeznica je 185 miliona KM, dok je gubitak u 2011. godini iznosio 18,5 miliona, nakon čega je na sjednici skupštine akcionara usvojen plan poslovanja za naredne dvije godine sa gubitkom između 17 i 20 miliona KM, rekao je ranije predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić.