BiH
2

U RS nastavljena polemika: Kusturica uzurpira pravo i Ustav

Anadolija
Reagujući na jučerašnju raspravu u Narodnoj skupštini RS-a tokom koje je više opzicionih poslanika zahtijevalo da se Vlada tog entiteta izjasni o svojinskoj strukturi Andrićgrada, režiser Emir Kusturica najavio je "da će biti pokrenuta parnica da se opština Višegrad izdvoji iz Andrićgrada i da joj bude dato ono što joj pripada po pravu i po utrošenom novcu".

Komentarišući ovaj istup Kusturice, sugovornoici agencije Anadolija ističu da, iako je "to besmislica", jasno je da se time pokušava prikriti suština problema u vezi sa netransparentnim načinom na koji se do sada finansirao taj projekt.

"Nije Višegrad u Andrićgradu, pa da ga neko iz njega izdvaja i zato me čude takve izjave jednog obrazovanog čovjeka kakav je Emir Kusturica. Očito je da on samo želi da koristeći medijski prostor, koji ima, pokušava da spriječi da se javno kaže koliko je novca uloženo i kakva je vlasnička struktura Andrićgrada", izjavio je poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a , Višegrađanin Miroslav Kojić.

Podsjećajući da je tokom skupštinske rasprave samo zahtijevao odgovor na pitanje ko može nekome javno dobro u većinskom vlasništvu, kako je to slučaj sa 17 hiljada kvadratnih metara gradskog građevinskog zemljišta u Andrićgradu, ustupiti bez naknade, poslanik SDP-a Slobodan Popović istakao je da je Kusturičina izjava "uzurpacija prava i Ustava RS-a".

"Da nije tragična, ova izjava bila bi smiješna, ali u ovom slučaju ona se može tumačiti kao ugrožavanje teritorijalnog integriteta i RS-a i opštine Višegrad. Kusturica se ponaša kao da mu je zemljište u Višegradu neko ostavio u naslijeđe, ali to ne treba čuditi s obzirom na bliske veze koje ima s predsjednikom RS-a. I na osnovu tih veza, on sebe stavlja iznad zakona", istakao je Popović.

Analitičarka fondacije "Freidrich Ebert" Tanja Topić smatra da "besmislenom izjavom o izdvajanju Višegrada iz Andrićgrada Kusturica vrši klasičnu zamjenu teza".

"Pokušavajući da izbjegne odgovor o finansijskoj pozadini ovog projekta, Emir Kusturica nastoji sebe predstavii kao žrtvu neosnovanih napada", izjavila je Topić.

I Popović i Kojić naglašavaju da "nije sporna izgradnja Andrićgrada, ali da se ona po pitanju finansiranja mora odvijati na transparentan način".

I dok Kusturica u jučerašnjoj izjavi tvrdi da je "prava istina da je do sada država Republika Srpska zajedno sa opštinom, kroz grantove i razna čuda, uplatila 11.700.000 KM, od kojih je napravljeno negdje oko 13.500 kvadrata Andrićgrada, od čega 11.900 u takoreći finoj gradnji. Od toga je opština uplatila 4.700.000, i to ne njegova, nego opština u vrijeme vlasti SNSD-a. Ta opština, koja je donosila odluke zajedno sa SDS-om, nažalost je izvan PDV-a, pa smo mi primivši 5.700.000 ustvari primili 4.700.000, jer nam se nije vratio taj nesretni PDV, koji je tu ključan i koji će biti vrlo važan do kraja izgradnje Andrićgrada".

Međutim, Kojić navodi potpuno drugačije podatke. On je podsjetio kako mu je na poslaničko pitanje iz Vlade RS-a odgovoreno da je u izgradnju Andrićgrada do sada uloženo milion 916 hiljada KM.

"Tu nisu uključena sredstva od opštine Višegrad, koja je ukupno uložila osam miliona KM. Zato je i otvorena ova cijela rasprava, da se konačno utvrdi istina", rekao je Kojić.

"Mi i dalje, i nakon svih Kusturičinih izjava, ne znamo da li je on ijednu marku uložio u ovaj projekt. Ali to je samo reprezentativan primjer kako se u društvu jednog lica, u koje se RS pretvorila, ponašaju ljudi kojima je dano pravo da bez odgovornosti koriste javni novac i javna dobra", upozorio je Popović.