Andrićgrad
1

SDS: Zašto je Kusturica nervozan?

FENA
Emir Kusturica
Emir Kusturica
Zahtjev općine Višegrad, da utrošak para za izgradnju Andrićgrada bude transparentan i da se razjasni vlasnička struktura, ni na koji način nije bio usmjeren protiv tog projekta kojeg podržavamo, niti protiv ličnosti Emira Kusturice, saopćila je danas Srpska demokratska stranka (SDS).

"Zar nije normalna stvar da građani općine Višegrad imaju uvid u potrošnju sredstava koja oni otplaćuju u vidu kredita, a i sredstva koja su dodjeljena iz budžeta RS su također sredstva građana", ističe ova stranka.

Dodaje se i da je normalna stvar da se utvrdi kakva je vlasnička struktura u Andrićgradu i koliko je ko para uložio u izgradnju, s obzirom da Vlada RS tvrdi da će vlasnička struktura biti ustanovljena tek na kraju projekta, a Emir Kusturica tvrdi da je ona već sad poznata i da je on vlasnik 51 posto Andrićgrada.

"Kusturica bio je aktivan na proteklim izborima i još uvjek je u promociji Milorada Dodika i SNSD-a i na taj način sebe je doveo u poziciju učesnika na političkoj sceni u RS. Stoga će SDS podržavati aktivnosti koje su vezane za kulturu, ali i odgovoriti na one koje su vezane za promociju bilo koje stranke", stoji u saopćenju SDS-a koji je iznenađen, kako navode, nervoznom reakcijom i uvredama proslavljenog filmskog režisera Emira Kusturice i napadima na SDS i rukovodstvo općine Višegrad.

"SDS smatra da je Kusturica dao veliki doprinos srpskoj kulturi i cijeni da je za ono što je u prošlosti uradio na polju filmske umjetnosti sa pravom dobio najviša svjetska priznanja. Vjerujemo da Kusturica nije jedan od mnogih koji su nacionalne interese Srba stavili u kontekst ličnog bogaćenja. A nacionalni interes RS je da postoji kulturna politika koja će zaustaviti sve dublje propadanje RS na tom jednom od najvažnijih polja za budućnost", tvrdi ova stranka u saopćenju.

Kusturica je za Blic izjavio da općinska vlast u Višegradu, funkcioneri SDS-a, vode medijsku hajku protiv njega i da se plaši da žele da "otmu“ Andrićgrad.