Testiran 281 uzorak
29

U Republici Srpskoj registrovano 16 novozaraženih i 44 oporavljene osobe

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo RS-a izvršeno je testiranje 281 uzorka, a koronavirus je potvrđen kod još 16 osoba, saopšteno je iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Pet osoba je Gacka, tri iz Oštre Luke, po dvije osobe su iz Banje Luke, Gradiške i Trebinja i po jedna iz Nevesinja i Pala. Riječ je o šest muškaraca i deset žena.

Među potvrđenima je šest žena srednje životne dobi, dvije su mlađe i dvije starije životne dobi. Јedan muškarac je mlađe životne dobi, četvorica su srednje i jedan starije životne dobi.

Kod većine osoba je utvrđeno da se radi o bliskom ili porodičnom kontaktu s osobama kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo virusa ili se radi o sekundarnom kontaktu.

Među osobama kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona je jedna korisnica doma za starije osobe u Banjoj Luci u privatnom vlasništvu, gdje je kod jedne radnice, ranije, (u okviru epidemiološkog nadzora testiranja osoba koje se nalaze u riziku zbog posla koji obavljaju) potvrđeno prisustvo koronavirusa. Iz ovog doma za starije osobe testirano je i još 25 korisnika koji su negativni na koronavirus. Do sada su testirani svi korisnici i zaposleni u ovoj ustanovi.

Među pozitivnim osobama na koronavirus je i jedna medicinska sestra iz bolnice u Bosanskoj Gradišci. Najavljeno je da će biti preduzete sve epidemiološke mjere i daljnja testiranja kontakata.

Testirano je i još 29 osoba koje rade i borave u domovima za starije osobe, dva zdravstvena radnika i 18 radnika koji rade u marketima. Testirano je i 37 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju. Svi ovi uzorci su negativni.

Trenutno je koronavirus u Republici Srpskoj potvrđen kod ukupno 580 osoba, 19 osoba je preminulo od posljedica bolesti izazvane novi koronavirus, dok je 306 osoba oporavljeno od Covid-19.

U Republici Srpskoj do sada su izvršena ukupno 8.604 testiranja, odnosno testirano je 8.350 osoba. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.873 osobe, a nadzor je završen kod 20.647 osoba.

Na sedam graničnih prijelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 sata ušlo ukupno 99 osoba, 86 osoba je izašlo iz karantina i upućeno u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karantinima na sedam graničnih prijelaza nalazi ukupno 20 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog koronavirusa.

Broj zaraženih po gradovima i općinama u BiH:

Banja Luka - 306 Čitluk - 94 Sarajevo - 66 Mostar - 65 Široki Brijeg - 57 Tuzla - 48 Laktaši - 40 Maglaj - 36 Livno - 35 Cazin - 35

više na mapi...

Napominjemo da portal Klix.ba u svojoj statistici ukupnog broja zaraženih koronavirusom evidentira samo novozaražene, a ne i retestirane kojima je i drugi ili treći nalaz pozitivan.