Nove mjere na snazi
41

U Republici Srpskoj od danas dozvoljena muzika uživo, maske na otvorenom nisu obavezne

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U Republici Srpskoj će od danas biti dozvoljena muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Republički štab za vanredne situacije je 22. februara produžio ranije usvojene mjere radi sprečavanja širenja koronavirusa. Jedina razlika je u održavanju živih muzičkih događaja što do sada nije bilo dozvoljeno.

Za razliku od Federacije BiH, nošenje maske na otvorenom je samo preporuka, ali ne i obaveza.

Subjekti koji pružaju usluge ugostiteljstva, umjetnosti i zabave - bioskopi, pozorišta, muzeji dužni su da organizuju rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera, sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisanog fizičkog rastojanja, te da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Ograničeno radno vrijeme ostaje od 6:00 do 22:00 sata za ugostiteljske objekte, priređivače igara na sreću - kladionice, automat klubove, kazina, tombole, a od 22:00 do 6:00 sati dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

Donesena je i odluka da publike još uvijek neće biti na takmičarskim aktivnostima sportskih organizacija.

Broj zaraza koronavirusom raste i u Republici Srpskoj kao i u Federaciji BiH, no jedan dio medicinskih radnika se već vakcinisao u RS-u. Neki su vakcinisani Sputnikom V koji je stigao za ovaj entitet, a mnogi su, prema dogovoru sa Srbijom, odlazili u tu državu po svoje doze.

Nova tura vakcina Sputnik V za RS treba da stigne danas.