U BiH ponovo poplave i klizišta
0

U Prijedoru poplavljeno 400 objekata

FENA/SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vodostaj rijeke Sane dostigao je protekle noći visinu od 445 centimetara, što je za 20 centimentara iznad kritičnog nivoa, izjavio je načelnik Općinskog štaba Civilne zaštite u Prijedoru Dušan Vranješ. On je za Radio RS-a potvrdio da se pod vodom nalazi oko 400 stambenih objekata u prijedorskim naseljima Tukovi, Raškovac, Gomjenica i Brezičani.

„Radi se o težoj poplavi u odnosu na prethodni, januarski nivo, s obzirom da je došlo i do porasta vode rijeke Gomjenice i na neki način ugrožavanja naselja Tukovi“, rekao je Vranješ.

Sinoć je proglašen prvi stepen pripravnosti u odbrani od poplava, a ugroženom stanovništvu su tokom protekle noći na raspolaganju bili pripadnici Vatrogasne jedinice, odnosno Odjeljenja za spašavanje na vodi i pod vodom. Provode se i higijensko-epidemiloške mjere kontrole ispravnosti vode za piće, dok prijedorski Vodovod poduzima mjere pojačnog hlorisanja. Uključeni su i predstavnici Crvenog krsta za pomoć stanovništvu.

Porast vodostaja na području Tuzlanskog kantona

U protekla 24 sata došlo je do porasta vodotoka na području Tuzlanskog kantona , saopćio je Federalni operativni centar civilne zaštite.

Prema izvještaju dežurnog na HA Modrac, blagi pad temperatura je, u toku noći, smanjio priliv vode u odnosu na juče, ali je ispust još uvijek na maksimumu. Vodostaj na HA Modrac u 07,00 sati iznosio je 199,90 m.n.m.

Rijeka Spreča se izlila i priobalno poplavila oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta. Otežano je kretanje za vozila na putnoj komunikaciji Kalesija - Gojčin zbog visokog nivoa vode u podvožnjaku. Nema ugroženih stambenih i infrastrukturnih objekata.

Rijeka Spreča se izlila i priobalno poplavila oko 130 hektara poljoprivrednog zemljišta u MZ Suha, Šerići, naselje Ciljuge i na jednom dijelu putne komunikacije R-469 Živinice - Dubrave - Kalesija. Ugrožena su dva stambena i jedan pomoćni objekat koji su u potpunosti okruženi vodom a nalaze se kod mosta u Ciljugama, te lokalni put Živinice -Dubrave koji vodi preko naselja Ciljuge. Vatrogasna jedinica Đurđevik je u stanju pripravnosti.

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac u 07,00 sati je 404 cm (kritična tačka kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava je 300 cm). Na području općine rijeka Spreča se izlila iz svog korita i poplavila priobalno oko 90 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Na području općine Doboj Istok Spreča se izlila iz svog korita i priobalno poplavila oko 50 hektara poljoprivrednih površina. Nema ugroženih stambenih i drugih infrastrukturnih objekata.

Na Ilidži poplavljeno poljoprivredno zemljište i ceste

U općini llidža, na području Dogloda, došlo je do plavljenja poljoprivrednog dobra i lokalne ceste, a u Osijeku, u Bratunačkoj ulici, voda je došla do prvih kuća. Putna komunikacija je prohodna.

Na lokalitetu Bojnik - Rječica (općina Novi Grad) rijeka Bosna se izlila iz korita. Poplavljena je jedna kuća u ulici Dobroševička br. 1, te polja i priobalno zemljište.

Vodostaj rijeke Une jutros je iznosio 108 cm (kritična tačka je 100 cm). Nema informacija o izlijevanju vodotoka iz korita.

U toku proteklog dana došlo je do izlijevanja rijeke Sane u naseljima Alagića Polje, Krkojevci i Poljak gdje je poplaviljeno prioblano poljoprivredno zemljište. Stambeni i infrastrukturni objekti nisu ugroženi.

U HNK porast nivoa rijeka i jezera

Zbog obilnih kišnih padavina i naglog topljenja snijega, tokom proteklog dana, došlo je do značajnog povećanja vodostaja rijeka i hidroakumulacija na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U protekla 24 sata nivo Jablaničkog jezera porastao je za 184 cm, rijeke Neretve za 473 cm, rijeke Bune za 51 cm i rijeke Jasenice za 3 cm. Nema informacija o eventualnom izlijevanju rijeka iz korita. Trenutno vodostaji stagniraju ili su u blagom opadanju.

Na području Zeničko-dobojskog kantona vodostaj rijeka je veoma visok sa tendencijom opadanja.

Visina vodostaja rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici iznosio je: 20. februara u 9.00 sati 320 cm a u 23.00 sata 360 cm, dok je 21. februara u 1.00 sat bio 380 cm, u 7.30 sati 380 cm a u 9.30 sati 370 cm.

Podvožnjak u naselju Blatuša (općina Zenica) je pod vodom a saobraćaj se odvija otežano, dok je podvožnjak na ulazu u Zenicu zatvoren iz istog razloga. Takođe je podvožnjak u naselju Nemila pod vodom a putnička vozila mogu saobraćati pješačkom stazom.

Regionalni put prema Zavidovićima (desna strana obale rijeke Bosne) je zatvoren, saobraćaj se odvija zaobilaznicom.

U naselju Gornje Moštre (općina Visoko) zbog izlijevanja rječice Zimasnice došlo je do plavljenja dvorišta oko 5-6 kuća. Voda se povukla ali je ostala bara. U ostalim općinama nije bilo izlijevanja niti ugrožavanja ljudi i matrijalnih dobara, mada su rijeke dostigle kritične tačke izlijevanja.

Poplave i na području Bijeljine

Rijeka Drina izlila se noćas u bijeljinskom naselju Amajlije, a u toku dana iz Bajine Bašte i Zvornika očekuje se protok od 1.600 metara kubnih u sekundi što znači da bi u večernjim časovima, osim Amajlija, mogla da poplavi i vikend naselje Janja, rekao je Srni šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Bijeljina Drago Ristić.

Rijeka Sava u Semberiji je ispod kritične tačke od 750 centimetara i trenutno je na nivou od 270.