{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vodostaji rijeka u blagom opadanju

F
22.2.2010. u 11:57
0
0
Vodostaji rijeka u blagom opadanju
0
Vodostaji rijeka u blagom opadanju
Foto: SRNA
Vodostaji rijeka na području Unsko-sanskog kantona u blagom su opadanju i nema opasnosti od plavljenja objekata, saopćio je danas Federalni operativni centar Civilne zaštite.
U općini Bihać vodostaj Une, mjeren jutros u 7 sati, iznosi 108 cm, za razliku od jučerašnjeg dana kada je vodostaj iznosio 111 cm (kritična tačka je 100 cm).

U Sanskom Mostu vodostaj Sane, mjeren jutros u 7 sati, iznosi 312 cm (kritična tačka je 380 cm).

U općini Ključ Sanica se još nije povukla u korito. U Mjesnoj zajednici Sanica poplavljeno je poljoprivredno zemljište.

U Tuzlanskom kantonu vodostaj na brani jezera Modrac rastao je jutros do 4 sata i zadržao se na nivou 200,04 m. n.v., a ukupan ispust na brani je 79,0 m3/s.

Spreča se u općini Kalesija izlila te je priobalno poplavila oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih stambenih i drugih objekata.

U Živinicama se Spreča izlila te je priobalno poplavila oko 130 ha poljoprivrednog zemljišta.

Na dijelu regionalnog puta R-469, na lokalitetu između Živinica i Dubrava, ulica Sprečanska, ugroženo je 25 stambenih objekata, koji se nalaze u vodenom okruženju.

U naselju Ciljuge, kod mosta, ugrožena su dva stambena i pomoćni objekt, koji su u potpunosti okruženi vodom.

Vodostaj Spreče na mjernom mjestu Karanovac, jutros u 7 sati, iznosi 382 cm (kritična tačka kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava je 300 cm). Vodostaj je u opadanju od jučer u 13 sati, kada je bilo 402 cm.

Na području općine Gračanica Spreča se izlila iz korita i poplavila priobalno oko 90 ha poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih stambenih i drugih infrastrukturnih objekata.

Na području općine Doboj-Istok, Spreča je priobalno poplavila oko 70 ha poljoprivrednih površina. Nema ugroženih stambenih i drugih infrastrukturnih objekata.

Na području Zeničko-dobojskog kantona vodostaj rijeka ima tendenciju stalnog opadanja. Visina vodostaja rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici iznosila je jutros u 7 sati 280 cm.

Kada je riječ o općini Zenica, podvožnjak na ulazu u Zenicu je otvoren za saobraćaj, kao i podvožnjak u naselju Blatuša sinoć u 22 sata.

Podvožnjak u naselju Nemila je još pod vodom, ali mogu saobraćati samo vozila pješačkom stazom.

Regionalni put prema Zavidovićima (desna strana obale rijeke Bosne) otvoren je za saobraćaj i stanje se normalizira.

U naseljima Doboj i Ćatići u općini Kakanj, gdje je došlo do manjeg izlijevanja, rijeka Bosna se u toku noći povukla i stanje se normalizira. Putne komunikacije na području ove općine su prohodne i nije dolazilo do prekida u odvijanju saobraćaja.

U ostalim općinama nije bilo izlijevanja niti ugrožavanja ljudi i materijalnih dobara, mada su rijeke dostizale kritične tačke izlijevanja.

Zbog obilnih padavina i naglog topljenja snijega, na području Srednjobosanskog kantona je porastao vodostaj rijeka.

U općini Busovača se Lašva na nekoliko mjesta izlila iz svog korita po okolnim livadama.

U Hercegovačko-neratvanskom kantonu je prestanak kišnih padavina, a u višim predjelima prelazak kiše u snijeg, pogodovao prestanku rasta vodostaja na svim rijekama i jezerima.

Vodostaji su i tokom protekla 24 sata bili izrazito visoki, ali su lagano počeli stagnirati.

Vodostaj Neretve na mjernoj stanici Carinski most, jutros u 7 sati, iznosi 780 cm, rijeke Bune 301 cm, a rijeke Jasenice 199 cm.

Kote i protoci na hidroakumulacijama imali su sljedeće vrljednosti: HE Jablanica: u 7 sati - 590 m³ /s, pri koti 269,18 m.n.v. u 12 sati - 600 m³ /s, kota 269,20 m.n.v. i u 23 sata - 480 m³ /s, kota 289,00 m.n.v. Otvorene su tri klapne preliva na HE Jablanica.

HE Mostar: u 7 sati -1070 m³ /s, pri koti: 77,16 m.n.v. u 12 sati - 950 m³ /s, kota 77,27 m.n.v. i u 19 sati - 900 m³ /s , kota. 77,40 m.n. v. Jutros, u 7 sati, na HE Jablanica ukupni protok iznosi 535 m³ /s, pri koti 268,96 m.n.v., a protok na HE Mostar iznosi 820 m³ /s, pri koti 77,27 m.n.v.

I na području Kantona Sarajevo je usljed naglog topljenja snijega i kišnih padavina došlo do porasta vodostaja rijeka i potoka. Došlo je do plavljenja poljoprivrednog zemljišta i putne komunikacije Doglodi - Bojnik.

U Osijeku u ulici Bratunačka voda je bila došla do prvih kuća (putna komunikacija bila je prohodna). Došlo je do izlijevanja rijeke Bosne iz korita, na lokalitetu Bojnik - Rječica, te je bila poplavljena jedna kuća u ulici Dobroševićka.

U toku jučerašnjeg dana, voda se počela povlačiti s poplavljenih područja, a putna komunikacija Doglodi - Bojnik je u funkciji.

Ekipe Službe CZ općina Novi Grad i Ilidža bile su na terenu i pratile situaciju.

Došlo je do povlačenja voda s poplavljenih područja na području općina Novi Grad i Ilidža.

Rijeka Bosna se povukla u korito. Nema ugroženih kao ni poplavljenih stambenih objekata. Stanje na terenu se normalizuje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: