|

U Prijedoru obilježen Dan borbe protiv fašizma

U Prijedoru obilježen Dan borbe protiv fašizma
2
Klix.ba
9.11.2013. u 20:14
120
komentara
2

dijeljenja
Antifašistička akcija Prijedor, u saradnji sa Centrom za mlade "Kvart" Prijedor, je danas obilježila Međunarodni dan borbe protiv fašizma, pod simboličnim nazivom "Zajedno protiv fašizma". Ovom skupu su se pridružili aktivisti i aktivistice iz udruženja "Oštra Nula" i "UNSA Geto".


Skupu je prisustvovalo oko 40 građana i građanki, koji/e su uz muziku i čitanje poezije, te listu zahtjeva Opštini Prijedor, obilježili Međunarodni dan borbe protiv fašizma. Učesnici i učesnice su jasno i glasno poručili da su za Prijedor bez fašističkih obilježja i mržnje. Organizatori su zatražili da simboli mržnje i fašizma nestanu sa ulica i da se zabrane djelovanja neofašističkih grupa na području opštine. Također su zatražili povratak imena ulica vezanih za NOB, kao i da se obilježi mjesto stradanja poznate partizanke Mire Cikote.

"Danas smo svjedoci buđenja neonacističke ideologije koja uzima maha među omladinom i sve više je prisutna u javnom prostoru bez bilo kakvog odgovora i sankcionisanja od institucija sistema, što daje dodatnu važnost ovom skupu", izjavila je jedna od organizatorica današnjeg skupa.

Nakon protestnog skupa na glavnom trgu, održana je javna tribina na temu "Šta nam govore simboli mržnje u javnom prostoru?" Gosti na debati su bili dr. sci. Srđan Puhalo i prof.dr. Miodrag Živanović, dok je Gordana Katana moderirala ovu tribinu. Na tribini se također govorilo o važnosti suočavanja s prošlošću i humanističkom pristupu žrtvama."Današnjim programom poslali smo poruku prijedorskim vlastima, kao i građanima i građankama da zajedno stojimo protiv rehabilitacije neofašizma i govora mržnje", saopštili organizatori i organizatorke.

Jučer je u Mostaru održan skup "Za Mostar bez fašizma", na kojem su građani i građanke potpisivali peticiju za promjenu naziva ulica poput Mile Budaka, Vokića i Lorkovića.

Deveti novembar se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, u sjećanje na progon Jevreja poljskog porijekla koji su živjeli u Njemačkoj, koji se dogodio 9. novembra 1938. godine.
Prijavi grešku


Komentari (120)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...