BiH
71

U Prijedoru obilježen Međunarodni dan sjećanja na holokaust

Klix.ba
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u Prijedoru je u ponedjeljak organizovana tribina na kojoj se govorilo o važnosti sjećanja. Na tribini se diskutovalo u vezi sa temom "Zašto je bitno sjećati se prošlosti", što ima posebno značenje za grad u kojem su počinjeni teški zločini nad civilnim stanovništvom za vrijeme Drugog Svjetskog Rata, te tokom sukoba 90-ih godina prošlog vijeka.

Na tribini su govorili kulturolog iz Banje Luke Srđan Šušnica, novinarka sarajevskog Oslobođenja Gordana Katana i Nikola Kuridža, aktivista iz Prijedora. U izlaganju o nacističkim zločinima, panelisti su poseban akcent stavili na problem selektivnog pamćenja i problemu učenja iz prošlosti. Osvrćući se na nacistički plan istrebljenja Jevreja, Srđan Šušnica je postavio pitanje "da li se sjećanjem na holokaust sjećamo samo nedjela, zla tog projekta, ili se trebamo sjećati i odsustva ljudskosti, humanosti, kao i onih izbrisanih, odnosno, onog što je moglo postojati, a nije?”

Važnost sjećanja potrvđuje i Rezolucija UN o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Naime, Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2005. godine donijela je zvaničnu Rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Odluka je donesena da taj datum bude 27. januar, dan kada su sovjetski vojnici oslobodili preživjele zatvorenike logora smrti Auschwitz – koji je simbol holokausta i stradanja civila. Donošenjem zvanične Rezolucije sjećanja na žrtve holokausta i prihvatanjem Rezolucije protiv negiranja holokausta kao istorijske činjenice, UN su obavezale svoje članice da aktivno djeluju na obrazovanju i prevenciji genocida u budućnosti.

Bosna i Hercegovina, kao članica UN, takođe je usvojila obavezu da obilježava taj datum i djeluje na polju prevencije genocida. U BiH još uvijek ne postoji zakon koji osuđuje negiranje zločina koji su utvrđeni van razumne sumnje na međunarodnim i lokalnim sudovima.

Pred punom salom Prijedorčana i Prijedorčanki, panelisti su zaključili da je pred nama dug i težak put ka suočavanju sa prošlošću, te da su upravo ovakva obilježavanja i diskusije veoma važni, kako bi se gradilo suosjećanje prema žrtvama projekata uništenja drugih i drugačijih. Citirajući Jakoba Fincija, Gordana Katana je svoje izlaganje zaključila porukom “da smo zaista loši učenici istorije.”

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u Prijedoru organizovali su Centar za Mlade “KVART” i Udruženje Prijedorčanki IZVOR.