{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Prijedoru 20. jula ukop 48 žrtava, među njima tri maloljetnika

F
18.7.2013. u 10:06
12
3
U Prijedoru 20. jula ukop 48 žrtava, među njima tri maloljetnika
12
U Prijedoru 20. jula ukop 48 žrtava, među njima tri maloljetnika
U Prijedoru će 20. jula biti ukopano 48 žrtava od kojih su tri maloljetnika, a najmlađi među njima je dječak Zlate (Himzo) Hrnić koji je imao 15 godina kada je ubijen. Najstarija žrtva koja je identificirana je Muharem (Juso) Grozdanić, rođen 1924. godine. Zajedno će biti ukopana tri brata, od kojih su dva blizanci.
Posmrtni ostaci svih 48 žrtava su pronađeni u masovnim grobnicama na području Prijedora.

"Među identificiranim su i tri ženske osobe. Najmlađa među njima je Enisa (Maše) Čulić rođena 1947. godine, a najstarija Kadira (Bego) Bilal, djevojački Paratušić, rođena 1924. godine. Treća žena, Razija (Derviš) Sikirić, djevojački Puškar, rođena je 1936. godine bit će ukopana zajedno sa svojim suprugom Rejhanom (Meho) Sikirićem. Zajedno su ubijeni u svojoj obiteljskoj kući u prijedorskom naselju Urije, zajedno su pronađeni na lokalitetu Čejreci u Prijedoru i biće zajedno i ukopani 20. jula na kolektivnoj dženazi u Prijedoru", kazala je za Agenciju Fena glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Zajedno će biti ukopana i tri brata Bešić (Redžep) Hase i blizanci Suad i Nihad koji su imali 21 godinu kada su ubijeni u Kozarcu, a pronađeni su u masovnoj grobnici Podgradci na području Bosanske Gradiške. Istog dana su rođeni, istog dana ubijeni, u istoj grobnici pronađeni i zajedno će biti ukopani na dženazi u Prijedoru.

"Majka Badema Bešić, djevojački Hušić, nije dočekala da ukopa svoje sinove. Umrla je prošle godine. Ove godine bit će zajedno ukopana Bademina tri sina, brat i dva bratića", kazala je Čengić.

Bit će ukopani otac i dva sina Hušić (Atif) Osman i njegovi sinovi Šefik i Sakib. Ubijeni su 1992. godine u Kozarcu, a pronađeni su u masovnoj grobnici Podgradci u Bosanskoj Gradišci.

Također, bit će ukopana i dva brata Kadirić (Mehmed) Samir i Ferid. Ubijeni su u Bišćanima na području Prijedora, a pronađeni su u masovnim grobnicama Redak i Hambarine-Ćopići.

Po riječima Lejle Čengić, 48 žrtava koje su identificirane i spremne za ukop ekshumirane su u ranijem periodu iz masovnih grobnica Jakarina Kosa, Stari Kevljani, Redak, Ljeskare, Korićanske Stijene, Hrastova Glavica, Lisac, Podgradci, Hambarine-Ćopići, Tomašica.

Ona navodi da su na području Prijedora do sada ukupno pronađene 444 grobnice, od toga 96 masovnih.

Ističe da su najveće masovne grobnice koje su pronađene na području Prijedora Stari Kevljani iz koje je ekshumirano 456 žrtava; zatim primarne i sekundarne masovne grobnice pronađene u prijedorskim rudnicima Ljubija i Tomašica, iz kojih je do sada ekshumirano 487 žrtava; masovne grobnice pronađene u prirodnim jamama Lisac i Hrastova Glavica iz kojih je ekshumirano 175 žrtava, uglavnom zatvorenika koncentracionih logora Omarska i Keraterm.

"Prijedorske žrtve pronađene su na području Prijedora, ali i na na području još 16 drugih gradova u našoj zemlji. Na području Bosanske Krupe, Bosanske Gradiške, Bosanske Dubice, Sanskog Mosta, Skender Vakufa, Bosanskog Novog, Vukosavlja, Banja Luke, Hrvatske Kostajnice i drugih gradova", navodi Čengić.

Do sada je pronađeno i identificirano 2.082 prijedorske žrtve, a još uvijek se traga za oko 1.200 bošnjačkih i hrvatskih žrtava ubijenih u toku proteklog rata na području Prijedora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: