{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samo su jecaji majki i sestara prekidali tišinu na dženazi prijedorskim žrtvama

A
20.7.2013. u 14:11
335
Samo su jecaji majki i sestara prekidali tišinu na dženazi prijedorskim žrtvama
335
Tabuti sa posmrtnim ostacima 48 bošnjačkih žrtava ubijenih u periodu od 1992. do 1995. godine u Prijedoru, na zapadu Bosne i Hercegovine, na rukama rodbine i prijatelja odneseni su sa stadiona Poljana, gdje je ubijenima klanjana zajednička dženaza-namaz.
Najmlađa danas ukopana žrtva je djevojčica Zlata Hrnjić, koja je ubijena kada je imala 15 godina, dok je najstarija žrtva Muharem Grozdanić, ubijen sa 68 godina.

Suze i molitve, jecaji majki i sestara prekidali su tišinu na stadionu u Prijedoru, gdje su bližnji svih uzrasta po posljednji put stali pored tabuta svoje braće, očeva, rođaka.

Nakon dženaze-namaza koji je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, članovi porodica ubijenih koji su danas u Prijedor došli iz svih krajeva svijeta, kako bi na put do konačnog smiraja ispratili svoje najdraže, formirali su dvije kolone i "iz ruke u ruku" jedan po jedan, 48 tabuta prenijeli do vozila, kojima su posmrtni ostaci kasnije prevezeni do više različitih mezarja radi ukopa.

U svom obraćanju prije dženaze-namaza, reis-ul-ulema Kavazović je rekao kako su okupljeni danas u Prijedor, između ostalog, došli i da posvjedoče zlu poniklom u duši ljudi.

Napominjući da je najmlađa žrtva imala svega 15 godina kada je ubijena, Kavazović je rekao da je "Zlata trebala biti među nama i za ruku voditi svoje dijete, a ona je ubijena kao dijete".

On je napomenuo kako "često razmišlja o Srebrenici i Prijedoru, jer su oba grada mjesta genocida, mjesta zločina neviđenh razmjera".

"Zavjetujmo se da lica zločinaca nikada nećemo zaboraviti, da ćemo njihova lica pamtiti, da ćemo ih tražiti, da ćemo tražiti da se zadovolji pravda i da ne zaboravimo lica naših ubijenih, jer oni su temelj za našu budućnost i za našu domovinu", poručio je Kavazović.

Reis Kavazović je podsjetio i da današnjoj dženazi-namazu nije prisustvovao gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

"Danas je ovdje trebao biti gradonačelnik ovoga grada, a nije. Imamo razloga da se pitamo zašto nije", rekao je Kavazović, napomenuvši kako "mi nikada nećemo izdati vrijednosti naše vjere, jer onaj koji ubije jednog nevinog čovjeka kao da je cijeli svijet ubio, a onaj ko jednoga spasi kao da je cijeli svijet spasio."

Nakon današnje dženaze-namaza kojoj je prisustvovao i muftija bihaćki Hasan Makić te više hiljada prijedorskih Bošnjaka, uglavnom dijaspore, zajedno su ukopana tri brata, od kojih su dva blizanci.

Posmrtni ostaci svih 48 žrtava su pronađeni u masovnim grobnicama na području Prijedora. Zajedno su ukopana i tri brata Bešić Hase i blizanci Suad i Nihad koji su imali 21 godinu kada su ubijeni u Kozarcu, a pronađeni su u masovnoj grobnici Podgradci na području Bosanske Gradiške.

Suad i Nihad su istog dana rođeni, istog dana ubijeni, u istoj grobnici pronađeni i zajedno ukopani. Na području Prijedora do sada su pronađene ukupno 444 grobnice, od toga 96 masovnih.

Do sada je pronađeno i identificirano 2.082 prijedorske žrtve, a još uvijek se traga za oko 1.200 bošnjačkih i hrvatskih žrtava ubijenih u toku proteklog rata na području tog grada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: