Dok traje suđenje Mladiću
35

U Potočarima danas nema TV signala

FENA
Majke Srebrenice okupile su se danas u Memorijalnom centru Potočari da bi na TV-u mogle pratiti početak suđenja haškom optuženiku Ratku Mladiću. Međutim, slučajno ili ne, danas TV signala u Potočarima nije bilo! Jedna grupa žena otišla je u kuću Fazile Efendić i tu prate prijenos iz Haškog tribunala.

„Mladiću je malo kazna i od sto godina robije. Ali, ne vjerujem Sudu u Hagu jer sudije sigurno neće presuditi onako kako je Mladić zaslužio. Trebao bi dobiti doživotnu robiju, ali da svaki dan pati kao mi majke čije je sinove i najbliže Mladić i ubio!. Njemu je svaka kazna mala, njemu je bolje u Hagu nego nama majkama koje su svaki dan osuđene na patnju“, rekla je Fazila koja je izgubila sina i muža u genocidu jula 1995. godine.

Šuhra Malić je izgubila tri sina i još 11 članova najuže porodice. „Ratku Mladiću bi trebalo suditi ovdje u Memorijalnom centru. Trebalo bi ga dovesti ovdje da vidi šta je počinio. Kolika god da mu bude kazna, biće mala, šta je zla počinio. Svakoj majci je teško, mnoge su pogubile sve svoje najmilije, ali meni je Allah ostavio dva sina, pa je moja tuga nešto manja u odnosu na ostale majke. Ali, svejedno je, i moja je muka velika i svaku noć sanjam svoje sinove i patim za njima“, kaže Šuhra.

I ostale majke Srebrenice mišljenja su da Ratko Mladić treba da dobije maksimalnu kaznu za ono što je učinio i za šta je odgovoran.