BiH
58

Prijedorčani o suđenju Mladiću: Žrtvama se brani i pravo na sjećanje

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Današnji početak suđenja pred Haškim tribunalom komadantu vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću pažljivo se prati i u Prijedoru.

Bošnjaci i Hrvati, koji su prošli užase zatočenja u koncentracionim logorima na području te opštine, i porodice žrtava, u izjavi za agenciju Anadolija kažu kako se nadaju da će presudom Mladiću biti potvrđeno da je tokom 1992. na tom prostoru počinjen genocid nad nesrpskim stanovništvom.

"Ratku Mladiću želimo dug život, da dočeka kraj suđenja. Mi u Prijedoru očekujemo da ćemo dobiti presudu u kojoj će biti jasno potvrđeno da je na području ove opštine Počinjen genocid, što nije učinjeno u dosadašnjim presudama Haškog tribunala", kazao je Edin Ramulić, predstavnik nevladine organizacije "Izvor".

On je istakao kako se nada da će presuda Tribunala u Hagu Ratku Mladiću "biti prihvaćena i u lokalnoj zajednici i da će se prijedorske vlasti ponašati u skladu s tom presudom".

"Mi smo danas u Prijedoru, zbog početka ovog suđenja, pod posebnom psihozom. To nas podsjeća na sve strahote kroz koje smo prošli prije 20 godina. I još je teže što smo ovih dana od Marka Pavića, načelnika opštine Prijedor, dobili jasne prijetnje da će nam biti onemogućeno da obilježimo 20 godina od početka stradanja", dodao je Ramulić te naglasio kako se nada da će "prijedorske žrtve izaći jače nakon okončanja suđenja Mladiću i dobiti satisfakciju zbog kazne koja će mu biti izrečena".

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša Prijedor 92, kazao je za agenciju Anadolija da je se danas, jednako kao i na dan hapšenja Ratka Mladića, boji da će "cijelo suđenje biti još jedns farsa u organizaciji Haškog tribunala".

"Naše rane još nisu zacijelile i ovdašnje vlasti svakodnevno stavljaju so na njih. Mi, žrtve, nemamo ni danas nikakva prava, čak ni pravo da se sjećamo, pravo da dostojanstveno obilježavamo naša stradanja, jer vlasti Prijedora čine sve da to spriječe. S druge strane, oni koji su počinili zločine, u Hagu imaju pravo da se na sve načine štiti i poštuje njihovo dostojanstvo. A, šta je s našim dostojanstvom koje je pogaženo dva puta. Prvo u ratu, a i sada, u miru", istakao je Duratović.

Tokom 1992. s područja opštine Prijedor, nakon zatočenja u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, protjerano je 56 hiljada Bošnjaka i Hrvata. U logorima i u svojim domovima je ubijeno više od tri hiljade nesrba, od čega 256 žena i deset djevojčica.