Foča
0

U porastu broj svinja zaraženih trihinelom

SRNA
Foča
Foča
Na području opštine Foča od početka godine pregledano je 6.000 uzoraka svinjskog mesa, a trihinela spiralis pronađena je na četiri uzorka kod domaćih svinja i šest kod divljih svinja, rekao je Srni direktor ovdašnje Veterinarske stanice Dragan Mališ.

"U odnosu na prethodne godine broj zaraženih svinja trihinelom je u porastu, a uzrok je još nepoznat", rekao je Mališ i dodao da će u ovoj godini početi primjena nove metode pregleda uzoraka koja će se provoditi u skladu sa novim pravilnikom koje je izdalo nadležno ministarstvo.

On je objasnio da je riječ o metodi vještačke digestije, koja traje nešto duže u odnosu na ranije metode pregleda mesa. "O tome ćemo obavijestiti korisnike naših usluga, a ono što je važno jeste da građanima objasnimo da treba da shvate da svinjsko meso pregledamo zbog zdravlja ljudi", rekao je Mališ, dodavši da je cijena po pregledanom uzorku mesa u ovoj godini sedam maraka.

Šef Infektološkog odjeljenja Kliničko-bolničkih službi Foča Jelena Firesku-Govedarica rekla je Srni da se građanima stalno savjetuje da je u vrijeme svinjokolja obavezan pregled mesa, jer svaki propust mogao bi da dovede do neželjenih posljedica.

"Zbog bezbjednosti, neophodno je da se meso pregleda po utvrđenim standardima u Veterinarskim stanicama. Obavezna je potvrda od ljekara. Trihinela je opasna, jer može kod ljudi da prouzrokuje oboljenje srčanog mišića,nervnog sistema i mišića dijafragme", objasnila je Govedarica.

Ona je naglasila da treba biti oprezan i kod upotrebe suvomesnih proizvoda, jer ono nije dovoljno termički obrađeno.

U svim veterinarskim stanicama na području gornjeg Podrinja Srni je potvrđeno da su obezbijeđeni svi uslovi za pregled mesa i da se očekuju savjesno ponašanje građana.