{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"U BiH oko 4 posto higijenski neispravne hrane"

F
14.10.2010. u 13:40
0
4
"U BiH oko 4 posto higijenski neispravne hrane"
0
"U BiH oko 4 posto higijenski neispravne hrane"
Sejad Mačkić
Na razini BiH ima oko 4 posto higijenski neispravne hrane, pokazale su analize koje su rađene za devet mjeseci ove godine tokom kojih je urađeno 104.000 nalaza.
Kako je danas u Mostaru izjavio direktor Agencije za sigurnost hrane u BiH Sejad Mačkić, kada se usporede ti podaci s podacima iz 2008. i 2009. godine jasno se vidi da dolazi do pada higijenski neispravnih uzoraka hrane, a samim tim je smanjen i broj oboljelih.

Inače, danas se u Mostaru održava obuka na temu "Uspostavljanje i implementacija RASFF-a u BiH", a na kojoj sudjeluje 37 inspektora. Svrha obuke je uspješna provedba nacionalnog sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF).

Što se tiče provedbe spomenutog sustava u BiH, Mačkić navodi kako je BiH aktivni sudionik dok je prije četiri godine bila promatrač.

"Kada govorimo o uspostavi tog sistema u BiH, uputili smo svim nadležnim institucijama, na osnovi Zakona o hrani, da predlože svoje kontakt-tačke, i očekujemo još dva člana da predlože institucije iz Republike Srpske i onda uspostavljamo jedan nacionalni RAFFS sistem u BiH koji će biti informatički uvezan.

Znači, svaka institucija će imati svoju kontakt-tačku koju ćemo informatički obavještavati i oni će biti dužni dati nam svoje informacije kako bismo skratili taj put slanja informacija", pojasnio je Mačkić.

Istaknuo je i to kako je važno da u svakoj zemlji funkcionira sistem sigurnosti hrane kako bi se na vrijeme poduzele sve mjere potrebne da se zaštiti zdravlje ljudi i da ne bi dolazilo do incidentnih situacija, kao što je bio slučaj s kravljim ludilom.

Hercegovačko-neretvanski kantonalni sanitarni inspektor Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Zvonimir Faletar u izjavi za medije istaknuo je kako kontrole, koje su se obavljale u proteklom razdoblju, nisu bile dovoljne, te je najavio pojačane kontrole u idućem razdoblju.

"Veći broj kontrola će se obavljati u svrhu suzbijanja i onih četiri posto higijenski neispravne hrane", kazao je inspektor Faletar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: