Sejad Mačkić
0

"U BiH oko 4 posto higijenski neispravne hrane"

FENA
Sejad Mačkić
Sejad Mačkić
Na razini BiH ima oko 4 posto higijenski neispravne hrane, pokazale su analize koje su rađene za devet mjeseci ove godine tokom kojih je urađeno 104.000 nalaza.

Kako je danas u Mostaru izjavio direktor Agencije za sigurnost hrane u BiH Sejad Mačkić, kada se usporede ti podaci s podacima iz 2008. i 2009. godine jasno se vidi da dolazi do pada higijenski neispravnih uzoraka hrane, a samim tim je smanjen i broj oboljelih.

Inače, danas se u Mostaru održava obuka na temu "Uspostavljanje i implementacija RASFF-a u BiH", a na kojoj sudjeluje 37 inspektora. Svrha obuke je uspješna provedba nacionalnog sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF).

Što se tiče provedbe spomenutog sustava u BiH, Mačkić navodi kako je BiH aktivni sudionik dok je prije četiri godine bila promatrač.

"Kada govorimo o uspostavi tog sistema u BiH, uputili smo svim nadležnim institucijama, na osnovi Zakona o hrani, da predlože svoje kontakt-tačke, i očekujemo još dva člana da predlože institucije iz Republike Srpske i onda uspostavljamo jedan nacionalni RAFFS sistem u BiH koji će biti informatički uvezan.

Znači, svaka institucija će imati svoju kontakt-tačku koju ćemo informatički obavještavati i oni će biti dužni dati nam svoje informacije kako bismo skratili taj put slanja informacija", pojasnio je Mačkić.

Istaknuo je i to kako je važno da u svakoj zemlji funkcionira sistem sigurnosti hrane kako bi se na vrijeme poduzele sve mjere potrebne da se zaštiti zdravlje ljudi i da ne bi dolazilo do incidentnih situacija, kao što je bio slučaj s kravljim ludilom.

Hercegovačko-neretvanski kantonalni sanitarni inspektor Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Zvonimir Faletar u izjavi za medije istaknuo je kako kontrole, koje su se obavljale u proteklom razdoblju, nisu bile dovoljne, te je najavio pojačane kontrole u idućem razdoblju.

"Veći broj kontrola će se obavljati u svrhu suzbijanja i onih četiri posto higijenski neispravne hrane", kazao je inspektor Faletar.