Agencija za sigurnost hrane
0

U BiH se jede zdravo

SRNA
Sejad Mačkić
Sejad Mačkić
Svjetska zdravstvena organizacija u svom martovskom izvještaju pod nazivom "Zdravlje i okolina u Evropi - ocjena napretka", navela da je BiH, u svih šest segmenata koji su ocjenjivani, kada je riječ o sigurnosti hrane u nivou ili iznad prosjeka u odnosu na zemlje regiona.

Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić rekao je da je u toku prvih šest mjeseci ove godine u BiH uzeto 74.853 uzoraka hrane, pri čemu je urađeno 82.390 analiza uzorka, te da je broj neodgovarajućih analiza bio 3.096 ili 4,14 posto.

Prema njegovim riječima, od 2007. godine pa do posljednje analize, evidentiran je pad neodgovarajućih uzoraka, piše sarajevsko "Oslobođenje".

Mačkić je naveo da je procenat uzoraka koji su pokazali higijensku neispravnost u 2007. godini bio 6,9 posto, 2008. godine 6,6 posto, a prošle godine bilo je pet posto higijenski neodgovarajućih uzoraka.

On je istakao da su izvještaji o izvršenim laboratorijskim analizama jedini relevantni pokazatelji na osnovu kojih se može argumentovano govoriti o stepenu sigurnosti hrane koja se nalazi na tržištu BiH.

Mačkić je rekao da je Agencija ostvarila kvalitetnu saradnju sa laboratorijama koje vrše kontrolu hrane u BiH, te da na osnovu dostavljenih podataka o izvršenim laboratorijskim analizama hrane priprema zbirni izvještaj.