{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U poplavama i klizištima je potpuno uništeno 880 objekata, a oštećeno 6.150

28.5.2014. u 19:56
9
6
U poplavama i klizištima je potpuno uništeno 880 objekata, a oštećeno 6.150
9
U poplavama i klizištima je potpuno uništeno 880 objekata, a oštećeno 6.150
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Ogroman je broj porodica u BiH koje trenutno ne mogu stanovati u svojim domovima, jer su im kuće i stanovi potpuno ili djelimično uništeni u poplavama i klizištima.
Poplave i klizišta su zahvatili 78 općina u BiH, odnosno u tim općinama ima uništenih domova i raseljenih porodica.

"Na tom području je živjelo približno 2,5 miliona stanovnika, odnosno tu je 771,338 domaćinstava. Ovu su podaci sa posljednjeg popisa stanovništva. Ono što se uradilo u veoma kratkom roku, putem općina i regionalnih centara Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH je to da su napravljene procjene prema kojima je blizu 48.000 objekata poplavljeno, od čega je u klizištima i bujicama srušeno 880 objekata. Ugroženo ili oštećeno je oko 6.150 objekata. Trenutno se ovi ljudi ne mogu vratiti u oštećene objekte i situacija je različita od slučaja do slučaja. Stanje će se i dalje pratiti i evidentirati, ovo su preliminarni rezultati", kazao je za Klix.ba Mario Nenadić, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Značajan broj je porodica koje su trenutno smještene u takozvanim kolektivnim smještajnim centrima. Takvih je oko 2.600 porodica.

"Neki će se moći vratiti u svoje domove, a neki ne. Ministarstvo zajedno sa entitetskim nadležnim ministarstvima radi na pravnom uređenju tog pitanja i Vijeću ministara smo poslali preporuku da se ovim ljudima prizna status raseljenih osoba, a radi se o porodicama koje se dugotrajno neće moći vratiti svojim kućama", rekao je Nenadić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: