{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U petak zvanični početak predizborne kampanje u BiH

S
1.9.2010. u 13:26
0
7
U petak zvanični početak predizborne kampanje u BiH
0
U petak zvanični početak predizborne kampanje u BiH
U BiH u petak, 3. septembra, počinje predizborna kampanje za šeste poslijeratne opšte izbore na kojima će učestvovati 39 stranaka, 11 koalicija i 13 nezavisnih kandidata.
Za izbore je ovjereno 8.149 kandidata od kojih su 63,13 posto muškarci, odnosno 5.145, a 36,86 posto žena, odnosno 3.004 kandidata.

Prema starosnoj strukturi, 6.253 kandidata ili 76,73 posto stariji su od 30 godina, a mlađih od 30 godina je 23,26 posto, odnosno 1.896.

Najstariji kandidat ima 87 godina, a najmlađi je u avgustu napunio 18 godina.

Prema nivou obrazovanja, oko 3.500 kandidata, odnosno 43,60 posto je sa visokom školskom spremom, oko 970 ili 11,94 posto sa višom, a 366 kandidata, odnosno 4,49 posto nekvalifikovanih radnika.

Za izbore je registrovano 3.126.529 birača, od kojih u Republici Srpskoj 1.192.182, a u Federaciji BiH 1.934.417 birača.

Iz inostranstva je registrovano 35.644 birača, dok je 5.199 zahtjeva odbijeno, a najčešći razlozi za odbijanje su nedostatak dokaza o identitetu i državljanstvu. Najviše registrovanih birača je iz Hrvatske, Švedske i Njemačke. Smanjen je broj birača iz SAD i Švajcarske, a povećan je broj birača iz Austrije, Danske i Norveške.

Prema odluci CIK-a BiH o određivanju biračkih mjesta za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, biračka mjesta na dan izbora biće otvorena u Beču, Berlinu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu, Oslu i Kopenhagenu.

Izbori se organizuju za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i skupštine kantona u FBiH.

Prema pravilima ponašanja u izbornoj kampanji Izbornog zakona BiH, političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata i nezavisni kandidati imaju pravo da vode izbornu kampanju u mirnom okruženju, organizovati i održavati javne skupove na kojima mogu slobodno iznositi svoje stavove, te štampati i dijeliti plakate, postere i druge materijale u vezi sa izbornom kampanjom.

Ovaj zakon nalaže da mediji u BiH pravedno, stručno i profesionalno prate izborne aktivnosti uz dosljedno poštivanje novinarskog kodeksa i opšte prihvaćenih demokratskih principa i pravila, posebno osnovnog principa slobode izražavanja.

Iako je do zvaničnog početka predizborne kampanje ostalo još dva dana, elektoronski mediji i inretnet portali već emituju spotove u kojima potencijalni kandidati za visoke funkcije predstavljaju svoje programe kojima obećavaju bolje sutra.

Političke partije u BiH najavile su da će na ovogodišnju izbornu kampanju potrošiti od 50.000 KM do milion KM.

Iako je prema Izbornom zakonu BiH zabranjeno plaćeno oglašavanje političkih partija, njihovih interesa i poruka prije nego što predizborna kampanja zvanično počne, mediji u BiH su puni primjera kako se ovaj zakon svakodnevno krši.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: