CIK
0

Od petka pa sve do 2. oktobra trajat će izborna kampanja u BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Izborna kampanja za predstojeće opće izbore u Bosni i Hercegovini zvanično počinje 3. septembra i trajat će do 2. oktobra do 7 sati ujutro, kada počinje izborna šutnja, saopćeno je danas na pres-konferenciji Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) u Sarajevu.

Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić upozorila je da će CIK iskoristiti sva zakonom propisana ovlaštenja da bi sankcionirao upotrebu jezika koji nije primjeren fer-kampanji i koji bi mogao eventualno inicirati nasilje ili širenje mržnje.

"Ovom prilikom pozivam političke subjekte, njihove kandidate, te zaposlene i na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od korištenja i antidržavne i nacionalističke retorike, te od svih izjava koje dižu tenzije i molim ih da vode fer-kampanju", kazala je Hadžiabdić, podsjećajući da to nije samo zakonska, nego i obaveza prema biračima BiH.

U skladu s utvrđenim kriterijima, bh. politički subjekti u izbornoj kampanji mogu potrošiti ukupno 65 miliona KM, a limit za političke subjekte koji imaju ovjerene liste na svim nivoima pojedinačno iznosi oko tri miliona KM.

Govoreći o obavezi kandidata da dostave izjave o imovinskom stanju, predsjednica CIK-a BiH navela je da se o tu obavezu oglušilo 378 od ukupno 3.900 kandidata, koliko ih je bilo u obavezi odgovoriti ovom zahtjevu.

U nadležnosti CIK-a BiH da kandidate koji nisu dostavili izjave o imovinskom stanju može novčano sankcionirati od 1.000 do 5.000, a političke subjekte do 10.000 KM.

Kako je rečeno, uvid u podatke u vezi s imovinskim kartonima kandidata moguć je pozivom web-stranice CIK-a BiH www.izbori.ba.