{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. stranke na oglašavanje potrošile šest miliona KM

S
12.10.2010. u 11:59
0
6
Bh. stranke na oglašavanje potrošile šest miliona KM
0
Bh. stranke na oglašavanje potrošile šest miliona KM
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Političke stranke u BiH su tokom predizborne kampanje za oglašavanje na televiziji i u štampi potrošile više od 3,5 miliona KM - podaci su Agencije za praćenje medija Kliping BH, saopštila je danas nevladina organizacija Transparency International BiH.
Sa prethodno procijenjenim troškovima za vanjsko oglašavanje od više od dva miliona KM, ukupni troškovi iznose gotovo šest miliona KM.

U saopštenju se navodi da je samo u završnoj sedmici kampanje potrošeno gotovo dva miliona KM.

Podaci ukazuju na to da je na oglašavanje u štampi i na televiziji najviše utrošila Stranka demokratske akcije (SDA) sa gotovo 900.000 KM, zatim Savez za bolju budućnost BiH (SBB BiH) koji je utrošio blizu 800.000, te Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa utrošenih blizu 500.000 KM.

Prema navedenim podacima, stranke su tokom kampanje dnevno trošile gotovo 200.000 KM, a ukupno su potrošile 7.200 prosječnih mjesečnih plata.

S obzirom na to da u istraživanje nisu uključeni troškovi predizbornih skupova, gdje se za nastupe estradnih zvijezda izdvajalo i više od 100.000 eura, te da su na prethodnim lokalnim izborima stranke utrošile više od osam miliona KM, Transparency International BiH procjenjuje da su ukupni troškovi protekle kampanje bili i dvostruko veći.

U istraživanje su bile uključene Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnosti BiH (SBB BiH), Stranka za BiH, Socijaldemokratska partija BiH, Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP) i Demokratska partija (DP).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: