BiH
20

U petak presuda Svenu Alkalaju

Klix.ba
Sven Alkalaj (Foto: Arhiv/EPA)
Sven Alkalaj (Foto: Arhiv/EPA)
Nakon iznošenja završnih riječi na suđenju Svenu Alkalaju, nekadašnjem ministru vanjskih poslova optuženom za nesavjestan rad u službi, Sud BiH objavit će presudu u petak, 26. februara.

Tužilac Kasim Halilčević zatražio je u završnoj riječi od Suda BiH da Alkalaju izrekne “odgovarajuću sankciju” zato što je u oktobru 2010. godine donio rješenje o isplati novčane naknade za tadašnju zamjenicu Anu Trišić-Babić za rad u NATO koordinacijskom timu Vijeća ministara BiH.

Ovim je Alkalaj, prema riječima tužioca, prekršio odluku Vijeća ministara po kojoj se novčana nagrada ne može isplaćivati rukovodiocu i zamjenicima rukovodilaca u institucijama BIH i nanio štetu državi u iznosu od 13.418 KM.

Halilčević je rekao i da je godinu kasnije Alkalaj donio rješenje kojom je ukinuta isplata novčane naknade njegovoj zamjenici nakon finansijskog izvještaja državne revizije.

Iako su uposlenici Ministarstva vanjskih poslova kreirali rješenje o isplati novca za svoju zamjenicu, Alkalaj je, navodi tužilac, morao povesti više pažnje prije potpisivanja.

“Ne može se potpisivati ono što će nanijeti štetu”, kazao je tužilac, te predložio Sudu da Alkalaj vrati novac.

Sa druge strane, Alkalajeva braniteljica Senka Nožica zatražila je oslobođajuću presudu navodeći da je u ovom slučaju “nesavjesno postupao” tužilac. Braniteljica Nožica je rekla da Alkalaj nije bio svjestan da je kršio propise, dodavši da je on završio mašinski fakultet i da nije stručan u svim oblastima.

Ona je dodala kako je rješenje ukinuto odmah nakon revizorskog izvještaja i da se ne može od optuženog tražiti da vrati novac iz razloga što nije ostvario korist.

"Ja mislim da je ovdje očigledno nesavjesno postupilo Tužilaštvo", kazala je Nožica. Sud BiH objavit će presudu u petak, 26. februara.