|

Sven Alkalaj oslobođen optužbi za nesavjestan rad u službi

Sven Alkalaj oslobođen optužbi za nesavjestan rad u službi
134
Piše: S. H.
26.2.2016. u 12:33
92
komentara
134

dijeljenja
Sven Alkalaj oslobođen optužbi za nesavjestan rad u službi Sven Alkalaj (Foto: Arhiv/EPA)
Sud Bosne i Hercegovina oslobodio je bivšeg ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja optužbi za nesavjestan rad u službi. Alkalaj se danas nije pojavio na izricanju prvostepene presude.
U obrazloženju presude sutkinja Tatjana Kosović navela je da je na osnovu iskaza svjedoka i predočenih materijalnih dokaza ustanovljeno kako Alkalaj nije svjesno prekršio zakon, zbog čega je i oslobođen optužbi.

U optužnici je bilo navedeno da je Alkalaj, kao službena osoba u institucijama BiH, u svojstvu ministra Ministarstva vanjskih poslova BiH donio rješenje o isplati novčane nagrade Ani Trišić Babić, zamjenici ministra vanjskih poslova BiH, za rad u NATO koordinacionom timu Vijeća ministara BiH, čime je prekršio Odluku Vijeća ministara po kojoj novčana naknada ne pripada rukovodiocu i zamjeniku rukovodioca institucija BiH i prouzrokovao štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od 13.418,59 KM.

Braniteljica: Ovo je jedan od lakših slučajevaUstanovljeno je da su za neregularnu isplatu naknade Trišić Babić krive druge službe u tom ministarstvu, jer je ta odluka Alkalaju predočena kao zakonski utemeljena, zbog čega je on i potpisao.

Senka Nožica (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) Senka Nožica (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)


Alkalajeva braniteljica Senka Nožica kazala je kako nije očekivala ni podizanje optužnice, te da je ovo bio jedan od lakših slučajeva, a presuda Suda očekivana.

"U budućnosti bi u Tužilaštvu u postupcima protiv visokorangiranih političkih dužnosnika trebali iskazati veći stepen pažnje i savjesnosti, da li u radnjama za koje su optuženi, postoje elementi za koje ih optužuju", izjavila je Nožica novinarima nakon izricanja presude.

Ona je kazala kako je ogroman problem u slučaju Svena Alkalaja, ali i u slučajevima Dragice Miletić i Marine Pendeš, koje su također oslobođene, što su optuženi pretrpjeli ogromnu nepravdu i povredu časti, ugleda ali i duševne boli.

"Ovakvim optužbama povrijeđen je ugled BiH. Jer ukoliko imate krivične postupke koji se vode protiv uglednih političkih dužnosnika, i ako su presude oslobađajuće, onda je to i kršenje ugleda BiH. Ne msatram da se protiv ovakvih osoba ne trebaju voditi krivični postupci, ali je neophodan veći stepen savjesnosti", kazala je Nožica.

Najavljena žalba na presuduTužilaštvo BiH najavilo je ulaganje žalbe na ovu presudu.

"Ova situacija pokazuje koliko je teška borba protiv korupcije, a naročito protiv visoko pozicioniranih političara (ministara). Ovo nas neće omesti u borbi protiv korupcije, neće biti nedodirljivih i svi građani su pred zakonom jednaki. Molimo građane BiH da nam se pridruže u borbi protiv korupcije", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Prijavi grešku


Komentari (92)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...