BiH
7

U petak počinju 506. Dani Ajvatovice

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U prostorijama Muftijstva Travnik u srijedu su na pres-konferenciji predstavljeni programski sadržaji ovogodišnjih 506. Dana Ajvatovice.

Po riječima travničkog muftije Ahmeda ef. Adilovića, moto predstojeće vjersko-kulturne i sportske manifestacije, koja će početi 6. maja u 18.00 sati na Musali u Pruscu, bit će “Njegovanjem tradicije, do očuvanja identiteta”.

Ef. Adilović, koji je i predsjednik Organizacionog odbora 506. Dana Ajvatovice je, također, naglasio da će u narednih mjesec dana u općinama SBK-a, te Livnu i Tomislavgradu, biti realizirano više od devedeset različitih sadržaja, među kojima i tradicionalni nastupi horova i grupa iz Turske.

"Sve sadržaje ćemo realizirati do početka ramazana, tokom mjeseca maja i u prvim danima juna. Ovogodišnjim motom Ajvatovice želimo poslati poruku da je ona dio naše tradicije, i da generalno kao narod trebamo da pazimo i njegujemo svoju tradiciju da bismo sačuvali naš identitet, i mogli lakše i ljepše koračati u budućnost", poručio je muftija Adilović.

Načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić uputio je poruke dobrodošlice, svima koji odluče svojim prisustvom uveličati ovu manifestaciju, dok je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Donji Vakuf Esad ef. Slipac, naglasio da će, i ovaj put, Ajvatovica ponuditi mnoge edukativne, vjerske, kulturne i sportske sadržaje za sve generacije.

O programskim sadržajima 506. Dana Ajvatovice, koji bi se trebali organizirati u Bugojnu, govorio je glavni imam Medžlisa IZ u tome gradu Vehid ef. Arnaut.

Centralna manifestacija 506. Dana Ajvatovice bit će održana u nedjelju, 29. maja, kada će iz Prusca prema Ajvaz-dedinoj stijeni krenuti hiljade hodočasnika iz cijelog svijeta.