BiH
0

FOTO / U petak počinje emitovanje emisije "Odličan 5+"

Sarajevo-x.com
U Općini Stari Grad danas je predstavljen projekat prevencije maloljetničke delikvencije "Odličan, 5 plus", zasnovan na edukaciji i informisanju roditelja o pravilnom odgoju i komunikaciji sa djecom putem sredstava javnog informisanja. Roditelji širom BiH će putem televizije, radija, interneta i dnevnih novina prvi put moći dobiti jasne i korisne informacije i savjete koji će im pomoći u ispunjavanju jednog od najozbiljnijih životnih zadataka, pravilnog odgoja djece.

Današnjoj pres-konferenciji su prisustvovali Ibrahim Hadžibajrić - načelnik Općine Stari Grad, Ramo Kasumović - predsjednik Udruženja "Zmajevi BiH" i Boris Cigler - direktor agencije "Mark-In".

Općina Stari Grad je obezbijedila potrebna materijalna sredstva za implementaciju ovog projekta za prva dva mjeseca.

"Podržali smo projekat 'Odličan, 5 plus' kao što ćemo podržati i svaki drugi koji će pomoći rješavanju problema maloljetničke delinkvencije. Apelujem i na ostale nivoe vlasti da se uključe u rješavanje ovog problema i pruže, ne samo deklarativnu, nego i materijalnu podršku, jer trebamo još dosta raditi po pitanju odgoja i obrazovanja mladih ljudi u našoj zemlji", istakao je načelnik Hadžibajrić.

Kao jedan od najboljih načina za sprječavanje maloljetničke delinkvencije Ramo Kasumović, predsjednik Udruženja "Zmajevi BiH", preporučuje bavljenje sportom. Za ovo udruženje kaže da su učlanjenje, edukacija i treninzi besplatni, iako ni oni ne dobijaju značajnu podršku vlasti.

"Ovo je najbolji način da riješimo problem maloljetničke delinkvencije", rekao je Kasumović, pritom pokazujući veliki broj medalja koje su osvojili članovi udruženja. "Za dvije godine osvojili smo 179 medalja: balkanskih, evropskih i bosanskohercegovačkih".

Direktor agencije "Mark-In", Boris Cigler, istakao je da će, uprkos ignorantskom odnosu federalnih, kantonalnih, gradskih i i općinskih vlasti, inicijatori ovog projekta, pored sredstava koje je obezbijedila Općina Stari Grad, uložiti i vlastita sredstva kako bi osigurali implementaciju projekta do kraja godine.

"Problem maloljetničke delinkvencije nije prisutan samo u Općini Stari Grad, nego i u drugim općinama, poput Općine Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća, sa čijim smo načelnicima stupili u kontakt i prezentovali projekat, ali nismo dobili nikakav odgovor. Kontaktirali smo u više navrata i sa zamjenikom gradonačelnika Sarajeva, gospodinom Kamočajiem od kojeg nikada nismo dobili odgovor", rekao je Cigler, koji je također prozvao i kantonalnog premijera Besima Mehmedića, te Pedagoško-prosvjetni zavod zbog njihove nezainteresovanosti za projekat.

On je pozvao javnost, odnosno roditelje, da pogledaju emisije "Odličan, 5 plus" i pruže svoju podršku, ukoliko im se dopadnu.

"Ne želimo finansijsku pomoć roditelja, već podršku u smislu uticaja na vlasti i odgovorne koji mogu pomoći, kroz pisanje pisama i slično", rekao je Cigler, dodavši da se detalji mogu pronaći na njihovoj web-stranici Markin.ba.

Prva izdanja emisije "Odličan, 5 plus" počinju sa emitovanjem u petak, 1. oktobra 2010. godine, u programu BHT 1 i emitovat će se svakog radnog dana u 15 sati.

Projekat je dobio podršku portala Sarajevo-x.com, te Večernjeg lista, gdje će roditelji također moći pogledati izdanja prilagođena za takvu vrstu medija. Pozvani su i ostali mediji (TV, radio, časopisi) da podrže projekat kroz emitovanje u svom programu, bez naknade.