BiH
6

U parku kod zgrade Općine Centar u Sarajevu bit će izgrađeno spomen-obilježje "2. maj"

Klix.ba
Povodom priprema za obilježavanje 2. maja – Dana Općine Centar, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti središnje sarajevske Općine ugostili su boračke organizacije iz Centra kako bi ih upoznali sa aktivnostima postavljanja spomen-obilježja "2. maj".

Naime, izvršna i zakonodavna vlast Općine donijeli su odluku da se na ulazu u park iz Ulice Obala Kulina bana postavi ploča u znak sjećanja na presudnu bitku za odbranu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, te da ona simbolično bude otkrivena 2. maja 2016. godine.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić naglasio je da je 2. maj među najvažnijim datumima za Bosnu i Hercegovinu, dan kada je 1992. godine agresor htio uništiti kulturne i civilizacijske tekovine Sarajeva i države BiH.

"Kako bi se na što kvalitetniji način obilježila događanja od 2. maja 1992. godine, mi smo donijeli odluku da se u parku ispred Općine postavi prigodno spomen-obilježje. Pozvali smo predstavnike boračkih organizacija da im pokažemo lokaciju gdje će biti postavljeno spomen-obilježje u znak sjećanja na presudne bitke koje su se tog dana, ratne 1992. godine, odigrale u centru Sarajeva, kada su od agresorskih napada odbranjene zgrade Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i Općine Centar", kazao je Ajnadžić.

Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika Dževada Bećirevića prezentirao je prisutnima ideju kako će spomen-obilježje izgledati.

"Naša namjera je trajno obilježiti taj historijski datum kada se odvijala ključna bitka za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a zajedno sa predstavnicima boračkih udruženja verificirali smo lokaciju i tekst koji će biti uklesan na spomen ploču. Ovim spomen-obilježjem se odaje poštovanje, herojima pobjede nad agresorom na našu državu. Ploča će biti napravljena od granita, dimenzija 3 puta 2 metra", istakao je Resić.

Nakon što su predstavnici boračkih organizacija upoznati sa aktivnostima oko postavljanja spomen-obilježja, organizovan je zajednički obilazak lokacije na kojoj će ono biti postavljeno.

"Ovo je idealna lokacija za postavljanje spomen-obilježja. Mi moramo sačuvati uspomene na taj dan, a ovo spomen-obilježje treba da nas podsjeća da smo dužni da odajemo počast kako živima tako i onima koji više nisu sa nama, i to baš na ovom istom mjestu na kojem su dali živote za odbranu grada i države", istakao je Enver Krluč, predsjednik JOB Unije veterana Općine Centar.

Predstavnici boračkih udruženja izrazili su zahvalnost Općinskom vijeću i načelniku Bećireviću koji zaista ulažu velike napore da dostojno obilježe ovaj značajni datum kako za Općinu Centar, tako i za državu BiH.

Sastanku su prisustvovali dopredsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Kovačević, pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Đulaga Hamza, predsjednik i zamjenik predsjednika Komisije za boračka pitanja Dževad Topić i Dževad Jusić, a u ime općinskih boračkih udruženja Enver Krluč (Jedinstvena organizacija boraca Unija veterana), Nedžad Škrijelj (Udruženje ratnih vojnih invalida) i Safija Hasanović (Udruženje šehidskih porodica Općine Centar).