BiH
9

Otkrivena spomen-ploča posvećena svim herojima opkoljenog Sarajeva

Klix.ba
U prisustvu velikog broja građana, članova boračkih organizacija, porodica šehida i poginulih boraca, ratnih saboraca, te predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar u srijedu 4. maja 2016. godine načelnik Općine Dževad Bećirević je zajedno sa Feridom Sakić, majkom šehida otkrio spomen-ploču koju je Općina Centar postavila u znak sjećanja na bitke vođene 2. maja 1992. godine kod mosta Skenderija.

Ovom prilikom su prisutni položili crvene ruže ispred novootkrivene spomen-ploče, učenjem Fatihe i minutom šutnje, te puštanjem bijelih golubica kao simbolom mira, odali dužnu počast poginulim našim najboljim sinovima.

Načelnik Bećirević je kazao da je ova spomen-ploča postavljena povodom Dana Općine Centar i tu će se nalaziti do izgradnje spomen-obilježja, što je već dogovoreno sa predstavnicima boračkih organizacija i u toku je odabir idejnog projekta.

"Novo spomen-obilježje će biti centralno obilježje za Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Imamo mnogo manjih spomen-obilježja i mišljenja sam da naši poginuli saborci zaslužuju da imaju zajedničko reprezentativno obilježje", kazao je Bećirević.

Ferida Sakić je kazala da je njen sin imao samo 23 godine, jedan mjesec i jedan dan kada je poginuo.

"Ja sam ponosna što sam majka takvog djeteta. Teško se nositi sa tim posljednje 24 godine, ali sam istrajala. Drago mi je što smo danas otkrili ovu spomen-ploču u znak sjećanja na našu mladost koja je dala svoje živote za naš narod i grad", naglasila je Sakić, čiji je sin Ademir Sakić Džemica poginuo u neposrednoj blizini novootkrivene spomen-ploče tokom majskih borbi 1992. godine protiv mnogo opremljenijeg i nadmoćnijeg neprijatelja.