BiH
57

Svečano otvoren Memorijalni centar "Odbrana Novog Sarajeva"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Svečanim presijecanjem vrpce danas je u ulici Trg heroja u Sarajevu svečano otvoren Memorijalni centar "Odbrana Novog Sarajeva".

Otvorenju su, između ostalih, prisustvovali načelnik Nedžad Koldžo, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, premijer KS-a Elmedin Konaković te veliki broj predstavnika boračkih udruženja.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo kazao je Feni da Centar predstavlja jedinstven prostor za sva boračka udruženja ili ustanove koji žele da realiziraju projekte ili da se bave naučno-istraživačkim radom.

Dodao je da se Centar sastoji iz memorijalnog dijela u kojem su izloženi plakati o odbrani ove općine, zastave i oružje, a koji je posvećen svim pripadnicima Armije RBiH, šehidima, poginulim borcima i boračkim jedincima.

U drugom dijelu Centra, naglasio je Koldžo, nalazi se multimedijalna sala, biblioteka i kancelarije, kao i depo za čuvanje arhivske građe.

Poručio je da je Novo Sarajevo općina koja je bila "centar svih agresorskih planova", jer su na taj način, dodao je Koldžo, željeli "presjeći Sarajevo na dva dijela". Podsjetio je i na Pofaličku bitku, koju je opisao kao najznačajniju bitku u odbrani Sarajeva.

Zahvalio je predstavnicima Historijskog muzeja BiH i Historijskog arhiva, bez kojih, kako kaže, Centar danas ne bi bio otvoren.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević istakao je da su kraj marta i početak aprila 1992. godine bili dani kada je agresorska vojska ušla u mnoge gradove u BiH, a da je u većini počinila genocid, ubistva i silovanja nedužnih civila.

"Upravo zbog toga, moramo da obilježavamo značajne datume i zbog toga su važni ovakvi objekti, jer smo okruženi ljudima koji žele da preokrenu historiju", kazao je Bukvarević.

Također je poručio da se ovakvi centri trebaju otvarati i u drugim gradovima BiH kako bi se odužili borcima koji su odbranili BiH, ali i mladim generacijama koji trebaju da nauče šta se dešavalo tokom sudbonosnih trenutaka.

Naglasio je značaj maja 1992. godine, opisujući ga kao moment kada su slabo naoružani patrioti BiH odlučili da brane svoje gradove i građane bez obzira na vjeru.