Tvrdi da je sve zavjera
8

U Parizu suđenje Elvisu Hamidoviću, optuženom da je prisiljavao djevojčice na krađu

FENA
Elvis Hamidović
Elvis Hamidović
U ponedjeljak je počelo suđenje navodnom vođi kriminalne bh. mreže optuženom da je prisiljavao desetke djevojčica da kradu, najčešće u pariskom metrou, a on je izjavio da se čudi zbog činjenica koje mu se pripisuju i dodao da se radi o zavjeri jedne druge porodice.

Dvadeset i dvije osobe iz Bosne i Hercegovine su optužene za zločinačko udruživanje, provociranje maloljetnika da čine delikte i za trgovinu ljudima pred sudom za prekršaje u Parizu.

"Spominje se 500 žena i djece. Optužuju me, a ja ništa nemam s njima, to je Elvisova grupa", branio se 60-godišnji Fehim Hamidović, predstavljen kao vođa mreže.

Predsjednica suda je navela mnogobrojna svjedočenja djevojčica koje su ga optužile da ih je prisiljavao da kradu za njega i silovao ih ako je ukradena suma bila manja od one koju je zahtijevao, ali je vođa mreže sve negirao.

"Ja ih čak i ne poznajem. Romi kažu da ih je slao Elvis Hamidović", kazao je on.

Istraga je utvrdila da je Fehim Hamidović, prijavljen u Italiji, vodio luksuzan život iako nema zvanično prijavljene prihode i da je igrao poker s ulozima od najmanje 1.500 eura.

U Austriji je bio osuđen na tri godine zatvora zbog trgovine ljudima.

U Parizu bi mogao dobiti kaznu od 20 godina zatvora, izjavio je Cohen-Sabban, jedan od advokata optuženog.

Prema procjeni istražitelja, klan je zaradio 1,3 miliona eura u 2009. godini.

Kada su uhapšene, djevojčice su kazale da se prezivaju Hamidović i da pripadaju romskoj zajednici.

Mreža je otkrivena u novembru 2010. godine, za vrijeme niza hapšenja na jugu Francuske i u Italiji. Ona ima svoje ogranke u Belgiji, Španiji i Italiji. Suđenje će trajati do 24. aprila.